“Юрий Гагарин БТ” излиза на фондовата борса

“Юрий Гагарин БТ” излиза на фондовата борса

“Булгартабак холдинг” ще предложи публично на фондовата борса своя пакет от 80,57 на сто от фабриката за опаковки, филтри и резервни части за цигареното производство “Юрий Гагарин БТ”, Пловдив. Това е  решил Надзорният съвет на тютюневия холдинг, след като са били обсъдени предложените от консултанта по сделката варианти, съобщиха в петък от “Булгартабак”.

Консорциумът между адвокатско дружество „Събев и съдружници”, „Евро-финанс” и „Балканска консултантска компания”, е предложил продажбата да стане чрез публичен борсов търг или чрез конкурс. Предпочетено е било акциите да се пуснат на регулирания фондов пазар, като предстои да се уточни дали това ще стане в открита или в закрита сесия, уточниха от дружеството.

Борсата е избрана, защото продажбата за най-високата предложена цена ще постигне максимален финансов ефект и ще са защитени интересите на всички акционери в тютюневия холдинг. Освен това ще се разшири кръгът от потенциалните купувачи – както стратегически компании, така и инвеститори, целящи преструктуриране на дружествата, включително и институционални, портфейлни и индивидуални вложители.

На борсата липсва и възможността за поява на корупционни практики в процеса на продажба, аргументират се от холдинга.

Очакванията са до края на юли “Юрий Гагарин БТ” вече да е частно дружество, допълниха от сегашния му собственик.

Споделяне

Още от Бизнес