Юшченизацията на цяла Украйна ще означава оставка на Путин

Изправените една срещу друга части от обществото в Украйна може условно да се разделят на два лагера - "руснаци" и "американци". Подразбира се, че единият включва силите, подкрепящи Виктор Янукович, а другият - политическите и финансовите спонсори на Юшченко, а вече и действащата централна власт.

След анулирания втори тур на президентските избори, за победител в които бе обявен Янукович, "американците" предприеха активни стъпки за превземане на централната власт, а "руснаците" доказваха на всички, че действията на опозицията са противоправни и става дума за "антиконституционен преврат". В крайна сметка "оранжевите" взеха властта почти окончателно, а привържениците на Янукович убедиха обществото, че това е незаконно. Всеки получи онова, което искаше.

Опитвайки да се спогодят с революционерите, водени от илюзията, че ще избегнат сериозни конфликти, "руснаците" само изгубиха инициативата. Конфликти със сигурност ще има. Или конфликт между двете части от украинското общество още сега, или малко по-късно - противопоставяне между Руската федерация и Украйна.

През последните години "американците" последователно демонстрираха, че държат на всяка цена да качат Юшченко "на престола". Юшченко стана значима фигура по-специално заради няколко загадъчни убийства, организирани незнайно от кого. Както отбеляза известен журналист, днешният "най-оранжев" революционер никога не би могъл да оглави опозицията, ако не бе убит Вячеслав Чорновил (лидер на национално-демократическото Народно движение на Украйна Рух, прераснало после в партия - б. р.). Синът му Тарас Чорновил може би знае за случая много повече от широката общественост и сътрудничи с Янукович, за да отмъсти за баща си. (Тарас Чорновил сега е ръководител на предизборния щаб на премиера Виктор Янукович - съперник на Юшченко в борбата за президентския пост в Украйна - б. р.)

Медиите твърде рядко споменават и за убийството на първата жена на Виктор Юшченко, която би могла да огласи множество факти, не дотам удобни за бившия ѝ съпруг. Убит бе и един от близките ѝ хора, бившият директор на националната банка Вадим Гетман, също способен да унищожи кариерата на "надеждата на украинската демокрация".

"Американците" не промениха поведението си и след втория тур на изборите - според интересите на Юшченко бе "натъкмен" новият състав на ЦИК и бяха направени промени в закона за изборите. Освен това Върховната Рада поиска от генералния прокурор да образува наказателно дело срещу Янукович "за посегателство върху териториалната цялост на страната".

Не бива да забравяме, че при победа на "американците" ще загрубее и разправата с привържениците на Янукович. Замяната на проамериканския Шеварднадзе в Грузия с далеч по-американизирания Саакашвили показва, че САЩ преследват сега не само нелоялните към Щатите, но дори онези, които не желаят напълно да се подчинят на Вашингтон.

Експертите осъзнават, че е твърде висока вероятността Украйна да се оцвети в "оранжево". Те вече разсъждават в печата в какъв аспект една "юшченизирана" Украйна ще е по-малко вредна за Русия - като подвластна на Полша или като "самостоятелна колония" на САЩ. Броят вече и загубите за страните ни от скъсването на икономическите връзки, спирането на високотехнологичните производства, предаването на контрола върху тръбопроводите за газ и петрол на САЩ или Европейския съюз.

На везните е поставена обаче не само някаква сума в долари. Става дума за съществуването на Русия като субект на световната политика (а вече не се говори в подобен контекст за Украйна).

Ако "изгуби" Украйна, значи Русия фактически не съществува като световна държава. Каква ли глобална политика би могла да води, щом не постига никакъв резултат в една страна, където повечето хора говорят руски, а мнозина дори се смятат за руснаци? Американците пък (онези без кавички), макар и не твърде популярни сред обществото в Украйна, почти получиха вече желаното - ако играта продължи по правилата, натрапени от "опозицията", Юшченко ще стане президент, и то с царски пълномощия, и политическата реформа в страната тук няма да помогне, просто няма да влезе в сила. При това политиката на Украйна много малко ще зависи от мнението на самия Юшченко - САЩ ще получат пълен контрол върху стратегическия курс на страната.

Така се стичат обстоятелствата, нека не се впускаме в подробности.

Анализаторите обикновено забравят евентуалната загуба на друго важно нещо - на човешкия ресурс, хората. Хората, които, повярвали в Русия и президента ѝ, пишеха статии в подкрепа на Янукович, участваха в масови акции по време на кампанията или просто се явиха пред урните. Щом видят, че усилията им остават без резултат, мнозина от тях ще се почувстват измамени и разочаровани. Елитът на руското общество също ще обърне гръб на Путин. И много по-трудно ще е вече за руския президент да се бори срещу опитите за осъществяване на "оранжева революция" в Русия. А Юлия Тимошенко, най-близката съратничка на Юшченко, вече заяви, че "оранжевата революция" ще прекрачи границите на Украйна.

Владимир Путин заяви пред журналисти, че "не водим никакви задкулисни игри", че Русия действа абсолютно коректно. Но не уточни - коректно спрямо кого? Спрямо режима на Кучма-Юшченко - може би да. А коректно ли се държим спрямо 15-те милиона избиратели, гласували за Янукович?

Последните изявления на Янукович впрочем будят известен слаб оптимизъм. В интервю за Вашингтон пост той заяви, че привържениците му никога не ще признаят Юшченко за президент. "В тези региони (в Южна и Източна Украйна - б. изд.) днес се създават организации на гражданското общество, които правят списъци от доброволци, и те ще вземат определени решения." По думите на Янукович той не участва във вземането на тези решения, дори не знае какви са те. Но защо да се изчаква денят на вота, щом предварително се знае, че "оранжевите" със сигурност ще предприемат мащабни фалшификации и противоправни действия? И няма да им е за пръв път.

С малки съкращения, по БТА

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?