Ютюб пуска музикална стрийминг услуга

Ютюб пуска музикална стрийминг услуга

Видео платформата на Гугъл (Google) Ютюб (YouTube) ще пусне музикална стрийминг услуга идната седмица, съобщи Ройтерс.

ЮТюб ще се опита с помощта на популярния си видео бранд да навлезе на все по-големия пазар за платени музикални стрийминг услуги.

ЮТюб Мюзик (YouTube Music) ще предлага както версия, чиито приходи ще бъдат от реклами, така и платена версия срещу 9,99 долара на месец. Услугата ще се конкурира директно с услугите на Спотифай (Spotify Technology SA), Пандора медиа (Pandora Media), Епъл (Apple) и Амазон (Amazon).

ЮТюб Мюзик ще бъде пусната на 22 май и ще включва персонализирана плейлиста, основаваща се на предишното ползване на ЮТюб от потребителя. Очаква се услугата да замени Гугъл плей мюзик (Google Play Music), вече съществуващия бранд за музикален стрийминг на компанията майка на Гугъл Алфабет (Alphabet).

Все по-големият прием на платените стрийминг услуги помогна поколение почитатели на музиката да се отдръпне от безплатната или пиратска музика, а услугите предоставяни от Спотифай и Епъл мюзик станаха най-големият единичен източник на приходи за музикалната индустрия.

Приходите от музикални стрийминг услуги изпревариха приходите от продажби на компактдискове и дигитално сваляне на музика за първи път през 2017 година, според Международната федерация на звукозаписната индустрия.

ЮТюб Мюзик ще бъде пусната на 22 май в САЩ, Австралия, Нова Зеландия, Мексико и Южна Корея, а след това и в други страни.

ЮТюб ще промени и платената си версия ЮТюбРед (YouTubeRed), за да включи ЮТюб Мюзик, като абонаментът ще се вдигне с 2 долара до 11,99 долара.

Споделяне

Още от Бизнес