Юзди за енергийните цени, още свободен пазар и борса

Юзди за енергийните цени, още свободен пазар и борса

Новият председател на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев се ангажира с юзди за цените на ток, природен газ и парно, с извеждането на още потребителски групи от регулирания на свободния пазар и сформиране на борса за търговия с електроенергия.

Като за начало, на първата си пресконференция след получаването на петгодишен мандат начело на регулатора, във вторник Семерджиев заяви, че комисията ще направи всичко възможно да няма повишаване на цената на парното в средата на отоплителния сезон, след като прогнозите на “Булгаргаз“ са за поскъпване на синьото гориво с 24.5 на сто от януари. Това автоматично бе разчетено от топлофикациите като увеличаване на техните тарифи с 15-18 на сто, но според новия регулаторен шеф до това може и да не се стигне.

Разчетите на ДКЕВР, според прогнозите за световните цени на нефта и алтернативните горива до януари, сочат, че по-скоро може да се говори за поскъпване на природния газ с 10-15 на сто, каза Семерджиев. По думите му, ще се търсят вътрешни резерви в топлофикациите, за да не се вдигат цените през зимата.

Същият ще е подходът и при формирането на цените на електроенергията през следващия регулаторен период за електроразпределителните предприятия (ЕРП) от 1 юли 2010 г. Чрез стриктен контрол върху всеки етап от работата на дружествата, налагане на по-ефективни начини на производство и управление на разходите, ще се търси по-слабо повишаване на цените на тока от догодина, каза Семерджиев. Все пак той призна, че въвеждането на нови мощности от възобновяеми източници ще оскъпи електроенергията, но ДКЕВР ще гледа да сведе увеличението до 5 процента.

Регулаторният шеф обеща също, че комисията ще следи стриктно конвенционалните електроцентрали да не се опитват да товарят цената на произвеждания от тях ток с разходи за закупуване на парникови емисии, след като не са спазвали ограниченията за изхвърляне на въглеродни газове в атмосферата.

По повод станалия вече едногодишен спор между ДКЕВР и ЧЕЗ, която снабдява Западна България с ток, относно отмяната на тримесечното отчитане на електромерите, Семерджиев заяви, че комисията ще изчака окончателното решение на Върховния административен съд, пред който ЧЕЗ обжалват решението за връщане на помесечното отчитане на тока.

Има достатъчно аргументи за и против тримесечното отчитане на електроенергията и те ще бъдат претеглени отново след съдебното решение и регулаторът ще излезе с окончателно становище, каза Семерджиев. Той обаче предупреди ЕРП-ата да не сочат само по-рядкото отчитане на електромерите като възможност за намаляване на разходите им и задържане на ръста на цените на тока. По думите му е възможно въвеждането на стимули за ЕРП-ата, за да намерят допълнителни вътрешни резерви за намаляване на разходите и повишаване на ефективността.

От следващата година комисията ще започне по-усърдна работа по освобождаване на енергийния пазар и намаляване на процента на регулирания, където цените се определят от ДКЕВР за битовите потребители и за защитените стопански клиенти с персонал до 50 души и оборот до 2 млн. лева. В момента те заемат 85 на сто от целия пазар на електроенергия, като са необходими законодателни промени за изкарване на малките фирми на свободния пазар.

По принцип цените на либерализирания пазар са по-високи, но през тази година заради икономическата криза се получи точно обратното.

Още предишното ръководство на комисията искаше да се променят критериите за защитените групи и те да се сформират според количеството консумирана енергия. Сега това става според броя служители, което караше фирмите масово да правят фиктивни разделяния, за да плащат по-ниски цени на тока.

Ще се работи и за енергийна борса, чието създаване се отлага повече от пет години, като с въвеждането на балансиращи групи купувачи на ток ще се влияе на пазара и формирането на уравновесени цени, каза още новият регулаторен шеф.

Отварянето на пазара обаче ще става внимателно и след много тестове на новите правила, защото в противен случай щетите от либерализацията може да са много по-големи от ползите, коментира той.

Газовият пазар обаче е слабо развит, заради липсата на конкуренция – доставяме само руски газ, но с въвеждането на междусистемните газови връзки с Гърция и Румъния, ще се постигне диверсификация с 20-30 на сто и това ще се отрази и върху този сегмент от енергетиката, прогнозира Семерджиев.

Той каза още, че комисията ще започне подобряване на комуникацията с министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите относно политиката във водния сектор. Не бива да се допускат различия и трябва да се намерят начини за привличане на 14 млрд. лв. инвестиции във ВиК.-сектора по приемлив като цени за крайните потребители начин, подчерта новият председател на ДКЕВР.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?