“Южен поток“ е погребан, “Газпром“ губи контрол над Европа

Проектът “Южен поток“ на практика е погребан, а “Газпром“ губи контрол над европейския газов пазар, коментира в понеделник руското издание на “Нюзуик“. Според него зараждащият се скандал между “Газпром“ и италианската компания ЕНИ относно включването на френската “Електисите дьо Франс“ (EDF) може да стане смъртоносен за проекта, който и преди това не е бил твърде жизнеспособен.

Изданието припомня предложението на шефа на ЕНИ Паоло Скарони от миналата седмица за частично обединение на “Южен поток“ с подкрепяния от ЕС и САЩ “Набуко“, което било определено от топ-мениджър на “Газпром“ като предателство.

“Южен поток“ никога не е бил икономически обоснован, например той е доста по-скъп от конкурента си “Набуко“, който по план трябва да заобикаля Русия, но от “Газпром“ винаги са посочвали, че “Южен поток“, както и брат му “Северен поток“, са крайно важни проекти за Владимир Путин“, пише “Нюзуик“.

Концепцията за енергийна свръхдържава бе формулирана през 2005 г., когато Владимир Путин, тогава президент, и канцлерът на Германия Герхард Шрьодер обявиха за строежа на “Северен поток“, който ще доставя руски газ по дъното на Балтийско море. Скоро сред това се появи и “Южен поток“ в Италия. Европейската преса започна да пише за “газовите клещи“, в които Русия се опитва да хване Европа, посочва изданието.

Според него обаче Русия е планирала да увеличи влиянието си в Европа не само със строежа на нови газопровода, но и със създаването на кръг от лоялни на Москва авторитетни политици, които да оглавят международните проекти на “Газпром“.

Примерът на Шрьодер, който оглави компанията на акционерите на “Северен поток“, трябваше да бъде последван от Жак Ширак за “Южен поток“, но той отказа. Оферти за оглавяване на проекти на “Газпром“ били отправяни и към италианските премиери Силвио Берлускони и Романо Проди при изтичането на предишните им мандати, пише изданието.

Идеята за газовия клуб се провали, но проектите на “Газпром“ продължават да имат и на Италия, и на Франция, чийто президент Никола Саркози е поръчал на държавните енергийни компания да се включат практически във всички възможни тръбопроводни проекти в Европа, допълва "Нюзуик".

Изданието посочва още, че четири години след старта на “Южен поток“, той все още е в зародишен стадий. Турция и България, две ключови за газопровода страни, още не са дали съгласието си, не е разработено предпроектно проучване, а стойността на тръбата се колебае между 8 и 24 млрд. евро.

Конкурентният “Набуко“ има по-голям напредък, доколкото полечи политическата подкрепа на всички страни участнички, пише руският “Нюзуик“. Освен това Европейският съюз обяви, че ще отпусне 200 млн. евро за проекта, ако се появи ресурсната база за газопровода и акционерите подпишат договори за доставка на суровина с Туркмения и Азербайджан. Говорителят на проекта Кристиан Долезал заяви, че това ще бъде сторено до края на годината. Золтан Биро, бивш съветник на експремиера на Унгария Ференц Дюрчани , обаче прогнозира, че лобистите на “Набуко“ няма да успеят, тъй като да се построи тръба през Каспийско море в Турция против волята на Русия е невъзможно.

“Набуко“ обаче не е единственият измислен от Европа начин да се защити от Русия. ЕК задели още 80 млн. евро за строеж на терминал за втечнен газ в Полша. Освен там подобно съоръжение се планира и в Хърватия. Сериозна сума Брюксел ще даде и за обръщане на източноевропейските газопроводи в риверсивен режим и суровината ще може да тече не само от Изток на Запад както е в момента. Тогава страни като България, Полша, Чехия, Австрия, Литва, Латвия, Унгария, Словакия и Румъния няма да са зависими само от руски газ, а ще могат да внасят и от Катар, Норвегия, Алжир или от Тринидад и Тобаго, посочва изданието.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?