"Южен поток" планиран за края 2016 с удвоен капацитет

"Южен поток" планиран за края 2016 с удвоен капацитет

Руската държавна компания “Газпром“ подписа в петък споразумения за газопровода "Южен поток" с партньорите си по проекта от Италия, България, Гърция и Сърбия. Това стана в Сочи, в присъствието на премиерите на Русия и Италия Владимир Путин и Силвио Берлускони.

Когато бъде построен, "Южен поток" ще доставя газ от Централна Азия и Русия към Италия през Балканите. Проектът ще редуцира зависимостта на Русия от Украйна като транзитна страна и ще засили руските позиции на основен доставчик за региона, отбелязва ББС.

Около проекта обаче има много въпросителни, свързани с финансовата и техническата му жизнеспособност.

"Газпром" и ЕНИ се разбрали за съвместна продажба на газа

С италианската компания ЕНИ, с която ще се строи участъка по дъното на Черно море, бе парафиран документ, предвиждащ увеличение на мощността на подводната част от трасето от 31 млрд. куб. м на 63 млрд. куб. м.

Освен удвояването на транзитираните обеми, споразумението урежда и въпросът с маркетинга на транспортирания газ. В последните дни се появиха информации, че това е обект на сериозен спор между “Газпром“ и ЕНИ.

Президентът на “Газпром“ Алексей Милер заяви след подписването, че двете страни са се разбрали за съвместна продажба на суровината.

Проектът ще бъде довършен в края на 2016

Пускането на газопровода в експлоатация се планира за 31 декември 2016 г., заяви шефът на "Газпром". По думите му страните дори ще се стараят това да стане по-рано. Предишните планове и заявления бяха за пусков срок през 2015 г.

По думите на Милер цената на тръбата ще е 8.6 млрд. евро и “няма никакви съмнения, че този проект е финансово обезпечен и никакви проблеми в това отношение няма да има“. Съоръжението ще се захранва със суровина от руски находища.

Сред останалите подписани документи са споразуменията за сътрудничество при реализацията на проекта с “Българския енергиен холдинг“, както и принципни базови споразумения за сътрудничество на “Газпром“ с гръцката ДЕПА и “Сърбиягаз“.

С българската и гръцката компании договорката е за смесени дружества с участие 50:50, със сръбската превесът е за “Газпром“, която ще държи 51 на сто от дружеството за управление на частта на газопровода в тамошния участък. Фирмата ще е регистрирана в Швейцария, за разлика от останалите.

Документите уреждат принципите на сътрудничество между страните в прединвестиционната фаза на проекта и определят условията за създаване и механизмите на работа на съвместните компании, които предстои да се учредят за реализацията на проекта.

Следващата стъпка е изготвянето на предпроектно проучване, което ще определи окончателния вариант на маршрута. Засега плановете се той да тръгва от руското пристанище Новоросийск, да минава по дъното на Черно море до порт Варна и след това от България да се разделя в две посоки – южна през Гърция, по дъното на Адриатическо море до Италия и северна през Сърбия и Унгария до Австрия.

Предпроектните проучвания за трасето във всяка от страните трябва да са готови до 1 октомври 2009 г., а технико-икономическата обосновка на целия проект – до 1 юли 2010 г., съобщи още Милер.

Берлускони заяви, че е направена важна стъпка по обезпечаването на енергийната сигурност на Европа, а Путин отново заяви в отговор на журналистически въпрос, че Русия не е против алтернативни проекти в областта на енергетиката, включително “Набуко“.

“Щом има увереност, че тези проекти могат да бъдат реализирани, давайте, ние не възразяваме“, каза Путин.

Споразумението предвижда за “Южен поток” в България да бъдат изградени нови тръби. Страната ни си гарантира още, че ако сегашният транзит от Украйна през България бъде отклонен по “Южен поток”, то за тези количества ще бъдат платени транзитни такси по сегашния договор. По експертни оценки става въпрос за около 1 млрд. долара, заяви в петък Галина Тошева, шеф на БЕХ. София и Москва имаха разногласия по тези теми, което стана причина проектът да не бъде подписан през април.

Русия готова да изкупува всичкия газ от Азербайджан

На фона на изявленията в Сочи, вицепрезидентът на руския газов монополист Александър Медведев заяви в интервю за телевизия Блумбърг, че “Газпром“ е готов да изкупува всичкия газ от втората фаза офшорното находище "Шах Дениз" в азербайджанския сектор на Каспийско море.

Планираше се то да е основен източник на гориво за "Набуко", но на срещата в Прага на 8 май, посветена на Южния европейски газов пръстен, Азербайджан отказа да подпише декларацията за подкрепа на “Набуко“.

Газопроводната мрежа на "Газпром" е "оптималният" маршрут за газ от Азербайджан за Европа, каза Медведев.

Страната няма директна газова връзка в Европа и не успя да се споразумее с Турция за условията при които да се транзитират по-големи количества, посочва Блумбърг.

Изкупуването на газа от "Шах Дениз" от руската компания може да осуети плановете за основно находище за газопроводните проекти, подкрепяни от Европа като “Набуко“, замислени като алтернатива на руските тръби, допълва изданието.

"Набуко" трябва да доставя газ от Централна Азия към Европа през Турция, заобикаляйки и Русия, и Украйна.

ЕС разглежда проекта като част от дългосрочната си стратегия за намаляване на зависимостта от руски газ, но проблемът е, че централноазиатските страни производителки досега са гарантирали само една пета от нужното количество газ, което би трябвало да се транзитира по "Набуко", отбелязва ББС.

Русия се възползва от този факт, както и от липсата на единна позиция в ЕС за енергийната му стратегия, за да даде старт на "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?