Южна България залята

Южна България залята

Продължава критичното положение в общините Пловдив и Пазарджик, след проливните дъждове през последното денонощие. Екипи на „Гражданска защита” работят от снощи по отводняване на къщи и спасяване на хора в областите в двата града. Рекордни валежи от 185 литра на квадратен метър са паднали в Пловдивско, а в Пазарджишко – 84 литра. Язовирите преливат. Тринадесетгодишно момче загина,след като бе ударено от мълния край Пловдивското село Красново. По магистрала „Тракия” в района на Пазарджик се допускат за движение само леки коли.

Пороите са съборили къщи, отнесли са селскостопански постройки и участъци от пътища. Наводнени са улици и подлези в Пловдив. Бедствено положение e обявено в Съединение, Марица, Стамболийски и Асеновград. През цялата нощ са били отводнявани къщи в селата Трудовец, Марково, Строево. Продължава отводняването на селата Малък и Голям Чардак. Спасителите достигат домовете на хората с лодки. Обявено е бедствено положение в кв. Полатово в град Стамболийски заради 30 наводнени къщи с прекъснато електричество.

Поройният дъжд през нощта остави под вода десетки улици и подлези в града под тепетата. Най-тежко обаче е положението в подлеза на Централна гара, където водата е метър и половина. Залети и унищожени са стоките в магазините, които са вътре. Залети са  автогарите "Родопи" и „Север”.  В целия град продължава да бъде затруднено движението на автомобилите, наводнен е пътят Пловдив-Асеновград и за околовръстното шосе. Затворена за движение е и отсечката на Пазарджишко шосе в района на Захарна фабрика.

По данни на ВиК най-тежко е положението в подлезите с изключение на този на бул. "Цар Борис Трети Обединител" до Международния панаир.

Спешна нужда от храна, питейна вода, одеяла и телефонна връзка имат хората от село Правище, община Съединение. Наложила се е незабавната им евакуация, след като и втора дига на язовир се е скъсала и допълнително е вдигнала нивото на водата, която тече през селото. Къщите в селото падат. От вчера там няма ток, вода, дори мобилните комуникации са силно затруднени. Ако продължи да вали, Правище ще остане под вода.

В хасковското село Сусам имало заседнал човек в реката, която минава през селото, спасителни екипи са тръгнали към него. По-рано днес пожарникари спасиха майка и дете от автомобил, потънал в придошлата вода край село Марково. В момента особено тежко е положението в пловдивското село Правище.

88 литра на квадратен метър е количеството на падналите валежи в община Баните, Смолянско Пороите от снощи са нанесли щети на участъци от четвъртокласната пътна мрежа. По пътищата в общината има паднали камъни. Задръстени са водостоци, напукани са подпорни стени. От обилния дъжд са се активизирали и множество свлачища.

Екоминистърът Чакъров изпрати чрез външно министърство ноти до Гърция и Турция, с които и уведомява, че реките Арда, Марица и Тунджа ще повишават нивата си, но засега не заплашват с наводнения.  

Споделяне

Още от България