Южна Корея има план за изпреварващ удар по Пхенян

Южна Корея има план за изпреварващ удар по Пхенян

Южна Корея е подготвила план за изпреварващ масиран удар по Пхенян, който да унищожи севернокорейската столица, ако КНДР започне подготовка за ядрена атака, съобщи агенция "Фокус", цитирайки южнокорейската агенция Yonhap.

"Всеки район на Пхенян, особено тези, в които се намира севернокорейското ръководство, ще бъдат изцяло унищожени с балистични ракети и фугасни снаряди, веднага щом Северът покаже и най-малкия признак за използване на ядрено оръжие. С други думи, столицата на Севера ще бъде изпепелена и срината със земята", казва източникът.

Според друг източник на агенцията Южна Корея може да използва своите ракети "земя-земя" с обсег на действие 300, 500 и 1000 километра.

Напрежението между Сеул и Пхенян се засили в последните дни, след като Северна Корея извърши нов ядрен опит, а властите обявиха, че са в състояние да снабдят балистични ракети с ядрени бойни глави. Пхенян дори поиска страната да бъде призната за ядрена.

В реакция на събитията от Държавния департамент на САЩ обявиха, че САЩ, Япония и Южна Корея обмислят свои санкции, в допълнение към тези на ООН.

Споделяне

Още от Свят

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?