Южна Корея твърди, че няма връзка със случая на коронавирус в Северна Корея

Ким чен-ун

Южнокорейските здравни власти заявиха днес, че те нямат доказателства, че предполагаем дезертьор, който според Пхенян се е върнал в Северна Корея и е провокирал превантивната изолация на граничен град, е бил заразен с новия коронавирус, предаде ДПА, като цитира агенция Йонхап.

Севернокорейските държавни медии съобщиха вчера, че лице, нелегално пресякло границата с Южна Корея, е заподозряно, че е заразено с Covid-19, което би било първият случай на коронавируса, потвърден официално от Пхенян.

"Лицето нито е регистрирано като пациент с Covid-19, нито е категоризирано като контактно лице с вирусоносители", заяви пред Йжонхап висш представител на южнокорейските здравни власти.

Не е известно дали Южна Корея е тестувала лицето за коронавирус.

Според южнокорейската армия се предполага, че беглецът е преплувал до Северна Корея от западен остров, след като преминал през канализационна тръба, за да избегне южнокорейските граничари, съобщи вчера Йонхап.

Той е избягал от Северна Корея преди три години и нелегално преминал през строго охраняваната военна демаркационна линия, разделяща двете Кореи, на 19 юли, съобщи севернокорейската агенция КЦТА вчера.

Северноколейският лидер Ким Чен-ун свика извънредно заседание на управляващата партия и наложи превантивна карантина на граничния град Кесон. Досега правителството в Пхенян твърдеше, че в страната не са регистрирани инфекции.

Споделяне

Още от Коронавирус