Южната ни граница отново е заплашена от гръцки фермерски блокади

Гръцките фермери, адвокати, лекари и инженери протестират срещу готвената пенсионна реформа

Южната ни граница отново е заплашена от гръцки фермерски блокади

Протестиращите фермери в Гърция се заканват, че ще блокират за неопределено време националните пътни артерии в страната, в това число и границата с България при пункта Промахон, ако правителството не оттегли до събота предложения от него законопрект за пенсионна реформа, предаде гръцката телевизия Скай.

Най-вероятно е да решим да затворим границата след 13 ч. и това може да е за неопределено време, казал синдикалният фермерски лидер Стергиос Литос пред агенция АНА-МПА.

На пункта Прамохан в момента имало над 1300 земеделски машини. Представител от щаба на протестиращите казал пред гръцката агенция, че днес се очаква да бъдат взети решения за това какви да е формата на по-нататъшните протести.

Над 500 трактора са разположени и в посока на контролно-пропускателния пункт Ексохи на гръцко-българската граница.

Не е изключено да стигнем до пункта и да го затворим, казал от своя страна председателят на координационния комитет на фермерските сдружения Христос Гондиас.

Няма да се помръднем и от автомагистралата Егнатия, която е блокирана в района на пътния възел Кердилия край Серес, допълнил друг представител.

Телевизия Скай информира, че готовност за блокади има и че над 250 земеделски машини са разположени и в района на Кулура на автомагистрала Егнатия.

Блокади са планирани още в областта Епир, Западна Гърция и на полуостров Пелопонес в южната част на страната.

Най-малко шест хиляди души участваха в четвъртък в протестна демонстрация пред гръцкия парламент заради готвена от правителството пенсионна реформа, предаде Асошиейтед прес.
В протеста участват адвокати, лекари, инженери и представители на други професионални съсловия.

Готвените от лявото правителство реформи са по искане на международните кредитори на Гърция и срещат съпротивата като на юристи, така и на земеделци, моряци и рибари, посочва агенцията.

Фериботите в страната не се движат вече втори ден заради обявената от моряците 48-часова стачка.

Според синдикатите планираното увеличаване на осигурителните вноски в съчетание с ръста на данъците ще доведе до ситуация, в която определени професионални съсловия да дават 70-85 на сто от годишния си доход на държавната хазна.

Срещу пенсионната реформа, предложена от правителството, вече се чуват и гласове от управляващата партия СИРИЗА. Пред местната телевизия Мега депутатът от радикалната левица Янис Михелоянакос предупреди, че възнамерява да гласува против законопроекта за реформиране на системата за пенсионно осигуряване.

Нереално е в този проект да има тройно по-високи осигуровки за фермерите. Аз няма да гласувам за това увеличение. Веднъж подкрепих приемането на мерки за икономии, защото исках Гърция да остане в еврозоната. Сега обаче правителството ще падне, ако законопроектът за тази пенсионна реформа влезе в парламента. Правителствата не падат само от ръцете на депутатите, но и от социалното недоволство, каза още депутатът.

Той поясни, че е говорил и с други негови колеги от парламентарната група на СИРИЗА, които също били казали, че ще гласуват против.

Гърция е под натиска на международните кредитори да намали разходите за пенсия, които са най-големи в ЕС. За настоящата година тези разходи трябва да бъдат орязани с 1,8 млрд. евро. Съгласно графика законопроектът за пенсионните промени трябва да бъде обсъден в парламента в началото на февруари.

Управляващата коалиция в Гърция разполага със 153 от общо 300 депутати в парламента. В края на миналата година при вота във връзка с втория пакет от мерки за икономии, искани от кредиторите на страната, правителствената коалиция от партиите СИРИЗА и Независими гърци остана с това крехко мнозинство, след като двама от нейните представители в парламента бяха отстранени за това, че са гласували в разрез с позицията на своите партии.
Резултатът от това гласуване обаче остави премиера Алексис Ципрас с намален брой депутати два месеца след изборната му победа. Сега кабинетът му е изправен пред най-тежкото изпитание, коментират наблюдатели.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?