За 10 години чиновниците научиха Закона за достъп до информацията

За десет години, откакто е приет Законът за достъп до обществена информация, държавната администрация се е научила да работи с него. Законът вече се познава и от гражданите. Това каза изпълнителният директор на неправителствената организация Програма достъп до информация (ПДИ) Гергана Жулева в четвъртък, когато бе представен годишният доклад за работата на организацията.

България се нарежда на второ място в света по подадени заявления за достъп до информация. На първо място е САЩ.

Жулева посочи, че преди десет години едва три процента от хората са били запознати с правото си на достъп до информация. Сега обаче процентът е 45.

В същото време обаче за миналата година са се увеличили "мълчаливите откази" от достъп до информация, отчитат от ПДИ.

Ръководителят на правния екип на организацията адвокат Александър Кашъмов заяви, че през 2009 г. достъпът до информация в България става по-лесен, но не с темповете, с които би трябвало.

С измененията от 2008 г. Законът за достъп до информация общо взето съответства на международните стандарти и на другите закони в тази област. Нашата оценка показва, че той отговаря на всички основни положения и в новоприетата Конвенция за достъп до официални документи на Съвета на Европа и поради това препоръчваме много силно да бъде приета и в България тази конвенция. За съжаление, не е започнала никаква работа по този въпрос, нито по време на предходното правителство, когато ние алармирахме за необходимостта тя да се подпише, нито при сегашното правителство, обясни Кашъмов.

Той предупреди, че в няколко закона от последните години се е появил терминът "професионална тайна", която е противоконституционна.

Юристите на ПДИ посочиха, че ентусиазмът на премиера Бойко Борисов да бъде "прозрачен" се изчерпва до публикуването на стенограмите от заседанията на кабинета на правителствения сайт. Като пример бе посочено, че от канцеларията на Борисов не са отговорили на журналистическо питане за разходите по командировките му. Обяснението било, че премиерът си плащал сам пътуванията.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?