За 23-ти пореден път протестът "ДАНСwithme" поиска оставката на Орешарски

Двe демонстрации - "срещу" и "за" кабинета "подгряха" вечерното шествие на площад "Независимост"

Сн. бТВ

Със значително по-малко хора от обикновено заради дъжда в София започна 23-тият поред протест срещу правителството ДАНСwithme в събота. Въпреки лошото време обаче броят на демонстриращите, показали недоволството си под прозорците на Министерския съвет, постепенно се увеличават.

Исканията на протестиращите са същите вече трета седмица – незабавна оставка на Пламен Орешарски. На площад "Независимост“ в София бяха забелязани същите плакати, както и предишните дни: "Оставка“, "Орешарски – вън“, "СерGAME OVER”, "Не преговаряме с терористи“. Недоволстващите срещу управлението развяха български знамена и огласиха пространството между президентството, Министерския съвет и сградата на Народното събрание с викове "Червени боклуци“ .

Сред демонстрантите бе и млад мъж с клетка за канарчета, в която бяха написани имената на Сергей Станишев, Пламен Орешарски и Ахмед Доган.

След това протестиращите тръгнаха по обичайния си маршрут - по бул. "Цар Освободител" - покрай сградите на Народното събрание и Софийския университет до Орлов мост, по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и бул. "Витоша". Обиколката обхвана също централите на БСП и ДПС. Шествието стигна в много по рехав състав отново до Министерския съвет.

Часове преди 23-то поред шествие на протеста, който иска оставката на правителството "Орешарски" - "ДАНСwithme” в събота, около 150 души се събраха на поредната демонстрация в подкрепа на кабинета на БСП и ДПС пред НДК в София.

Те обявиха, че започват подписка за оставката на президента Росен Плевнелиев, който вчера заяви, че изборите са единствен демократичен изход при криза. Те са събрали и над 8000 подписа в защита на правителството, на което според тях трябва да бъде даден шанс да покаже какво може. Сред демонстрантите има и хора, дошли от Благоевград, съобщи БНТ. На протеста няколко от ораторите се обявиха в защита на Волен Сидеров и бяха аплодирани.

Междувременно вече трета седмица в събота протестиращи от Габрово блокират движението на прохода Шипка. И днес недоволните проявиха разбиране и пропускаха автомобилите на интервали, за да не се образуват колони от чакащи. Шофьорите ги подкрепяха с натискане на клаксони.

Протестиращите бяха предимно млади хора. Скандиранията бяха за оставка и нови избори. Те предупредиха, че няма да се предадат и протестите ще продължат. Блокадата започна в 10 часа и продължи един час.

По-рано през деня - в 12ч. пред Народното събрание около 100 души се събраха на четящ протест в подкрепа на Едвин Сугарев и фотографа Николай Генов, които обявиха гладна стачка срещу кабинета.

Акцията пред парламента организираха техни приятели, роднини, колеги и писатели, които се събраха, за да ги подкрепят и за да подаряват на минувачите книги на Сугарев, който гладува повече от 10 дни, а Николай Генов се присъедини към него преди 5.

В отворено писмо до премиера, Сугарев пише, че няма да прекрати протеста си, докато правителството не подаде оставка.

Събитието свърши към 13,35 ч, а четенето закриха Ясен Атанасов и дъщерята на Един Сугарев - Тея.

Споделяне

Още по темата

Още от България