За 40% от малките фирми обществените поръчки са нагласени

За 40% от малките фирми обществените поръчки са нагласени

Над 40 на сто от компаниите смятат, че победителят в обществените поръчки е предварително набелязан. Това показва проучване на Българската търговско промишлена палата сред нейните членове. В него са участвали предимно микро, малки и средни фирми.

Едва 22 на сто от тях са участвали в обществени поръчки и са печелили. Толкова е и делът на тези, които никога не са участвали в търгове на държавата, общините и техните структури и фирми.

Основните причини за това са сложната документация (55% от анкетираните), непосилните за малки фирми банкови гаранция (30 на сто), липсата на информация за поръчките (21%) и прекалено големият им обем, невъзможен за изпълнение от малки компании (21%).

Според анкетираните новият Закон за обществените поръчки, който влезе в сила през 2016 г., не е подобрил ситуацията в сектора. Около 2/3 от анкетираните предлаган обществените поръчки да се обявяват и провеждат само по електронен път, при ясни критерии. Според една четвърт при подбора не трябва да се включват субективни критерии като отлагане на плащанията, специфични конкретни изисквания, отнасящи се до определен модел продукт или до определена услуга. Около 40% предлагат определен процент от обществените поръчки да бъде достъпен само за малки и средни фирми. Една трета искат да отпадне възможността за директно възлагане на поръчки или чрез преговори с конкретно избрани фирми.

През миналата година са сключени договори за над 7 млрд. лева, показват данните на Агенцията за обществени поръчки. По-голямата част от сумата е за поръчки с голям бюджет, които се предполага, че не са достъпни за малки и средни фирми.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес