За да се опорочат избори, достатъчно е да се подкопае доверието на обществото

За да се опорочат избори, достатъчно е да се подкопае доверието на обществото

Няма нужда да се фалшифицират резултатите, за да бъдат опорочени изборите. Напълно достатъчно е да подкопаеш вярата на обществото в честността им. Около тази опозиция се обединиха трима международни експерти по изборни технологии и членът на ЦИК Димитър Димитров. Те участваха в конференцията "Заплахата от външна намеса в европейските избори", която се проведе във вторник в София.

"Много държави разбраха, че рисковете не са свързани само с хакерски атаки срещу технологиите и електронното гласуване, но и с броенето, публикуването на предварителните резултатите и други видове информация в дигитален вид. Рисковете са много по-широки, отколкото преди няколко години. Сега не е необходимо да се фалшифицират резултатите от изборите, а да подкопаеш вярата на обществото в тях", коментира Петър Волф от международната организация за подкрепа за провеждане на избори IDEA, в която членуват над 30 държави от целия свят.

"Сега е много по-опасно и ефективно да се атакува общественото възприятие за изборите, отколкото да се атакуват директно изборните системи", допълни той.

С неговата позицията напълно се солидаризира директорът на отдела за избори в Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа Александър Шлик.

"На последните избори в САЩ бе поставено под съмнение регистрирането на избирателите, което доведе до публични атаки и поставяне под съмнение на самите изборни списъци. Крайният резултат от злонамерените атаки е разклащане на общото доверие в изборните резултати", каза Шлик и допълни, че това води до разклащане на легитимността на самата власт.

"Много държави започнаха да внедряват нови технологии в изборния процес. Ние обикновено ги питаме: "Каква е вашата цел?" Дали това ще увеличи доверието в изборите. Ще се учудите, ако ви кажа, че често няма директен отговор на въпроса каква е целта. Често властите просто се опитва да изглеждат умни, като са в крак с времето, опитвайки да елиминират човешкия фактор. Накрая, когато се направи мониторинг на целия процес, се вижда колко много хора пак са ангажирани с изборите", обясни той.

"За да използваш технологията, трябва да имаш доверието на обществото, защото самата технология не създава доверие", коментира Шлик. Той допълни, че основното, което държавите могат да направят, за да създадат доверие, е да са по-прозрачни.

"Една заплаха е ефективна не само, когато се е реализирала, но и когато не се е реализирала, но от това е произлязла грешна реакция на властите. Риск съществува, когато има едни лоши хора, които са способни да ни откраднат изборите. Но може да се окаже, че тези хора не са заинтересувани да правят това", каза Шлик. По думите му обществото трябва да бъде добре информирано за рисковете и за това какви адекватни мерки предприема държавата.

Томас Шанису (Международната фондация за изборни системи - IFES) обясни, че през последните години държавите започват да обръщат много по-голямо внимание на човешкия фактор в изборния процес. Той напомни, че след последните хакерски атаки, включително срещу българските институции, властите са взели мерки и успешните атаки стават все по-трудни и по-скъпи.

"Този, който реши да атакува, първо си задава въпроса кой е най-евтиният и лесен начин. Именно това трябва да бъде идентифицирано от властите", каза Шанису

Политологът и член на ЦИК Димитър Димитров коментира, че основните проблеми на изборния процес няма как да бъдат решени с неговото администриране. "Изборите не са технологично състезание, а инструмент за създаване на доверие", коментира Димитров. В този контекст той даде за пример, че вероятността да подкрепите ДПС, ако вашият майчин език е турски, е над 90%. Това няма как да се промени по никакъв начин чрез администрирането на изборния процес.

Конференцията бе открита от президента Росен Плевнелиев (2012-2017 година), който повтори тезата си, че предстоящите евроизбори са застрашени от външни заплахи. Той напомни за аферата "Костинброд" и за руската хакерска атака през 2015 година.

"Видяхме много сериозни опити за измама и нерегламентирана битка, целяща манипулация и подмяна на демократичния вот на хората. Битката се води навсякъде и, за съжаление, интересите и ситуацията днес са много по-различни от тези, които бяха преди години", коментира президентът.

Конференцията бе организирана от Представителството на Европейската комисия и Европейския съвет за външна политика.

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?