За десети път Земята остава за час на тъмно на 25 март

За десети път Земята остава за час на тъмно на 25 март

Часът на Земята, най-популярният празник на природата в света, ще бъде отбелязан на 25 март тази година, когато всички хора, желаещи да дадат своя принос за намаляване на парниковите емисии, могат да изключат символично осветлението си за един час от 20:30 ч до 21:30 ч . За десети пореден път това ще се случи в последната събота на месеца, съобщиха от Глобалния екофонд WWF във вторник.

Очакванията са е тази година в инициативата да се включат десетки български и стотици градове в целия свят и емблематични сгради.

От WWF припомнят, че пред последните три години Земята продължава да чупи рекорди по горещина. и това налага все по-голяма ангажираност на обществото към проблема с климатичните промени.

"Докато Западна Европа повече от десетилетие полага усилия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително. Това предвещава за нашата страна дълги години зависимост от вноса на изкопаеми горива, което неизбежно води до повишаващи се цени и неспособност за достигане на eвропейските цели в областите климат и енергия", посочват от WWF България.

Организацията съобщи още, че поставя началото на първата по рода си мрежа за устойчива енергия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ), която ще предоставя практични и иновативни решения за значително намаляване на въглеродните емисии в страните от региона.

На национално ниво ще се работи приоритетно в регионите с най-ниско социално-икономическо развитие, които често са дом на богато биоразнообразие. Целта им ще бъде да покажат, че решенията за справяне с климатичните промени могат да са големият шанс тези региони отново да се превърнат в атрактивни за хората и инвестициите.

Споделяне

Още от Greenpool

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?