За първи път от 500 години папа стъпва на Британските острови

За първи път от 500 години папа стъпва на Британските острови

Папа Бенедикт Шестнайсети започна посещението си във Великобритания с призив към страната за защитава християнските си корени и традиция на толерантност, в лицето на заплахите от агресивен секуларизъм и атеистически екстремизъм, предаде Ройтерс.

Над 100 000 души, включително протестиращи, се събраха в четвъртък да наблюдават 83-годишния Бенедикт Шестнайсети, докато той се придвижваше по улиците на шотландската столица.

Четиридневно посещение на Банедикт Шестнайсети във Великобритания е първото на държавно равнище на глава на Светия престол от пет века насам.

Папата беше посрещнат топло от британската кралица и глава на англиканската църква Елизабет Втора в замъка Холирудхаус в Единбург.

Кралицата беше облечена със сиво-синьо палто до коленете и шапка и ръкавици в същите цветове, а гайдари в карирани шотландски дрехи маршируваха пред погледите на хиляди хора под осеяното с облачета синьо небе. Самият Бенедикт също преметна шал от шотландско каре и премина с папамобила по улиците на Единбург, предаде АП.

След това в дома на шотландския кардинал Кийт О'Брайън, той бе нагостен с традиционния шотландски специалитет хагис - овче сърце, черен дроб и бели дробове, накълцани и сварени на бавен огън в овче шкембе.        

Кралицата каза на Бенедикт, че посещението му е припомнило на всички британци за общото християнско наследство и изрази надежда, че отношенията между англиканската и католическата църква ще се задълбочат. Тя отбеляза и специалния
принос на католическата църква в подпомагането на най-бедните и най-уязвимите хора по света.

"Знаем от опит, че с искрен диалог старите подозрения могат да бъдат преодолени и да се насърчи взаимното доверие", заяви Елизабет Втора. "Ние поддържаме позицията, че свободата на вероизповеданията е в основата на нашето толерантно и
демократично общество".

Папата също отдаде дължимото на общото християнско наследство на католици и англикани и заяви, че с посещението си иска да протегне "приятелска ръка" на британския народ. Бенедикт подчерта, че уважението към истината и справедливостта, към милостта и благодетелността на предците на кралицата са породени от вярата, която продължава да бъде могъщ извор на добрина в
Обединеното кралство.

Посещението на папата във Великобритания започна сензационно, след като той призна, че католическата църква не е успяла да действа решително или достатъчно бързо по случаите с издевателства на свещеници над деца и добави, че сега неин
главен приоритет е да помогне на жертвите да се възстановят.  

Бенедикт Шестнайсети заяви, че на провинилите се свещеници никога не трябва да се позволява да се занимават с деца, тъй като, според него, те страдат от болест, която не би могла да се излекува само с "добра воля".

Папата призна пред репортери, че е наясно с обществената съпротива срещу пристигането му на острова. По думите му Великобритания отдавна е известна с противопоставянето си на католицизма, но е и страна с традиции в толерантността.

По данни на полицията около 125 000 души са излезли по улиците, за да приветстват папата. Сред тях е имало около 150 протестиращи, които развяваха гей-флагчета и плакати "Опозицията на папата срещу кондомите убива хора" и "Спрете да защитавате свещеници педофили".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?