За по-малко от година емигрантите са изпратили над 1.5 млрд. лева у нас

За по-малко от година емигрантите са изпратили над 1.5 млрд. лева у нас

Само за 10 месеца - до края на октомври, българите зад граница са пратили близо 1.5 млрд. лв. на близките си в страната, съобщи в събота Investor.bg на база на данните за платежния баланс на Българска народна банка (БНБ).

Точната сума от януари до края на октомври 2017 г. е 750 млн. евро. За сравнение за същия период на миналата година емигрантите са изпратили с 10 млн. евро по-малко - 740 млн. евро.

Само за октомври към България са били преведени малко над 71 млн. лв.

От началото на година най-слабият месец е бил август, когато паричните преводи на работниците в чужбина са 66.2 млн. евро.

Най-много средства идват от българите в САЩ, Испания и Гърция. Данните на БНБ обаче отчитат само парите, изпратени по банков път и чрез дружества за парични трансфери. Не е известни сумите, които влизат в страната в брой или какви стоки, купени зад граница, идват в България.

Средствата, които емигрантите пращат на семействата си тук, до преди няколко години надвишаваха многократно размера на преките чуждестранни инвестиции в страната, припомня медията. Сега тенденцията леко се обръща. От януари до октомври в българската икономика са влезли чуждестранни инвестиции в размер на 855,5 млн. евро, показват предварителните данни на БНБ. Те намаляват с над 6.2% в сравнение със същия период на миналата година, когато бяха 912.8 млн. евро.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?