За повечето европейци животът е справедлив, не и за българите

За напредък в живота тук мнозинството разчита на здравето, връзките и късмета

За повечето европейци животът е справедлив, не и за българите

Европейската комисия представи днес проучване за оценката на гражданите на ЕС за справедливост. Според данните 53 на сто от европейците заявяват, че повечето неща, които се случват в живота им, са справедливи, докато на това мнение са едва 38 на сто от българите.

В добро здраве твърдят, че са 61 на сто от българските граждани и 78 на сто от останалите в ЕС. Щастливи се чувстват 83 на сто от хората в ЕС и 62 на сто от българите.

Близо двойна е разликата в отговорите на въпроса за усещането за равни възможности за напредък в живота - 58 на сто от хората в ЕС се чувстват на равен старт с останалите, докато в България на това мнение са едва 32 на сто. В Дания съгласни с твърдението, че хората имат равни възможности, за да напреднат в живота, са 81 на сто, а в Гърция - едва 18 на сто, уточнява БТА, цитирайки данни от проучването.

По-малко от половината европейци (46 на сто) са на мнение, че възможностите за напредък в живота са по-равни, отколкото преди 30 години.

Според проучването българите поставят на водещо място необходимостта да бъдат здрави, за да напреднат в живота (73 на сто срещу 48 на сто в ЕС).

"Да познаваш правилните хора", за да постигнеш напредък, е отговорът на 22 на сто от останалите европейци и на 56 на сто от българските участници в допитването.

"Да имаш късмет" е отговорът на 21 на сто от хората в ЕС и на 60 на сто от българите. "Да имаш политически връзки" отговарят 10 на сто от европейците и 37 на сто от българските участници.

Само 39 на сто от европейците вярват, че справедливостта винаги побеждава, а едва 32 на сто са съгласни, че политическите решения се прилагат по еднакъв начин за всички граждани. Хората са по-склонни да възприемат събитията като справедливи, ако са по-добре образовани, по-млади и в по-добро финансово положение, допълва ЕК.

Мнозинството българи (91 на сто) и европейци (84 на сто) заявяват, че различията в доходите са твърде големи. Мнозинството у нас и в останалата част от ЕС (81 на сто) са на мнение, че за да се промени това, правителствата трябва да вземат мерки.

Близо половината (47 на сто) от европейците са на мнение, че глобализацията е нещо добро, докато 21 на сто са на противното мнение. Според 39 на сто миграцията е нещо добро, докато за 33 на сто е лошо.

Споделяне

Още от Европа

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?