За пръв път изборът на нов папа ще се известява и с камбанен звън

За пръв път изборът на нов папа ще се известява и с камбанен звън

За пръв път изборът на нов папа ще бъде известен не само чрез традиционен бял дим, издигащ се над Ватикана, но с камбанен звън, предаде АП.

Архиепископ Пиеро Марини, който отговаря за церемониите при литургичните празници, обясни във вторник, че камбаните са добавени, за да се избегне объркването за цвета на дима, идващ от комина на Сикстинската капела.

Черният дим означава, че не е прието никакво решение, а белият дим е сигнал за това, че колегиумът на кардиналите е избрал нов папа. Това е димът от изгорените бюлетини от папските избори, който, в съчетание със специален химикал, произвеждат или бял или черен дим.

Марини се изказа пред журналисти след пресконференцията във вторник за ритуала по изпращането на починалия в петък Йоан Павел Втори и за нормите на секретност в конклава при избора на негов наследник.

“Този път планираме камбанен звън, за да стане ясно, че папата е избран. Така дори и журналистите ще разберат”, каза Марини.

Той добави, че Ватикана се опитва да се внесе подобрения в процеса на горене, за да може по- лесно да се идентифицира цветът на дима.

Междувременно десетки хиляди хора изпълват улиците около Ватикана, редейки се на опашка, за да се поклонят пред тялото на починалия в събота Йоан Павел Втори. 

Погребението е насрочено за петък.

Някои хора са пропътували километри и чакат с часове пред базиликата “Свети Петър”, където са положени тленните останки на Светия отец.

Говорител на Ватикана съобщи, че е определена дата за конклава, който ще се събира за избор на нов папа.

Той каза, че все още не са прочетени оставени от Йоан Павел Втори свидетелства, които може да съдържат указание за “таен” кардинал, който той е избрал преди две години.

Подобни назначения се правят обикновено когато църквата иска да запази в тайна идентичността на кардинала, за да го защити, когато той е от страна, където вероизповеданието се преследва.

Явно са направени няколко безпрецедентни допълнения към традициите, които се следват при избор на нов папа, отбелязва Би Би Си.

Ватикана планираше да затваря базиликата “Свети Петър” за три часа всяка нощ, за да бъде почиствана. Поради наплива на хора, дошли са се простят с папата, обаче, във вторник базиликата беше затворена само за час.

Кореспонденти съобщават, че на някои от по-възрастните хора на опашката им е прилошало, а други са пеели, за да минава по-бързо времето.

При влизане в базиликата някои от поклонниците са снимали мъртвия папа с мобилните си телефони. 

Споделяне

Още от Свят

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?