За зимуващи гъски може да се източат 220 млн. лв. от селската програма

Парите ще отидат при най-субсидираните зърнопроизводители, оплакаха се екофермери

Снимка: forthenature.org

За опасността 220 млн. лв. от Програмата за селските райони да бъдат източени от зърнопроизводители по мярката "Агроекология и климат" за опазване на зимуващите гъски у нас, предупредиха от Асоциацията на агроекологичните земеделски производители на пресконференция в понеделник.

Общо 290 млн. евро са предвидени по мярката, чиято схема за поддържане на местообитанията на зимуващите гъски вече е отворена и са заявени за подпомагане над 2.5 млн. декара. При планирани 17 лв. на декар за зимуващите гъски за следващите пет години това означава 212.5 млн лв. субсидии,, които ще отидат у над 900 зърнопроизводителите, заяви председателят на асоциацията Пламен Драгнев.

Ако това финансиране бъде одобрено, България да се превърне в страната на гъските, допълни той.

"Така, в противоречие на всички европейски регламенти, изисквания и норми, четвърт милиард се предвижда да бъдат "раздадени“ на около 900 зърнопроизводители, без те реално да са задължени да извършват каквито и да било дейности или да търпят загуби заради наложени ограничения, произтичащи от мярката. Чрез реализирането на тази схема отново ще бъдат облагодетелствани определени зърнопроизводители за сметка на всички други сектори, подпомагани по мярката“, каза Драгнев.

По думите му тези разходи няма да бъдат одобрени от Европейската комисия и тя няма да възстанови средствата, които ще останат за сметка на държавния бюджет.

Драгнев съобщи, че след проведени разговори с експерти от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП), е станало ясно, че предоставените от тях на МЗХ данни за местообитания на зимуващи гъски и площите, които следва да са допустими за финансиране, се разминават с включените в наредбата за подпомагане.

По думите му не е ясен принципът, по който са добавени допълнителни площи.

Асоциацията допълва, че след проучване и разговор с бивши и настоящи експерти в МЗХ, е установила, че не е взимано официално решение за прилагане на тази дейност от компетентни органи, съгласно регламентите и съотносимото законодателство (експертни работни групи, комитет по наблюдение на Програмата за развитие на селските райони). Според организацията, анализ на опита и събраните данните от прилагане на въпросната дейност през периода 2013-2015 г, показали, че тя не е следвало да се включи и прилага в новата ПРСР. Според тях дейността за гъските не постига заложените цели и на практика не спомага за опазване на зимуващите гъски и нейното прилагане е безсмислено и крайно неаргументирано.

"Повече от съмнително остава за нас настояването и решението на сегашния заместник-министър на земеделието Васил Грудев, в качеството му на служебен министър, за добавяне и влючване в ПРСР на схемата за гъските при това без да се спазва регламентираната процедура“, каза Драгнев. Според него не става ясно защо Васил Грудев е допуснал явна схема за източване на средства от ПРСР в размер на четвърт милиард лева за сметка на държавния бюджет на Република България.

Пламен Драгнев съобщи, че месеци преди старта и по време на настоящата кампанията членове на тяхната асоциация са алармирали, че „емисари“ гарантират получаването на средствата по тази схема срещу 20% от годишното плащане за всяка от 5-те години на прилагането ѝ. Това все пак е някакво логично обяснение за мотивите и причините, поради които тази схема е добавена новата ПРСР, каза председателят на асоциацията.

Той призова Министерство на земеделието и храните да спре прилагането на финансирането за зимуващите гъски.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?