Зъболекар е оправдан за смъртта на 14-годишно момче

Зъболекар е оправдан за смъртта на 14-годишно момче

Стоматологът и бивш депутат от Реформаторския блок Валентин Павлов бе оправдан на втора инстанция за причиняване на смърт по непредпазливост на 14-годишно момче, което оперирал под пълна упойка. Павлов е подсъдим заедно със съпругата си Венета Павлова и анестезиолога д-р Йонна Филипова. На първа инстанция и тримата бяха признати за виновни и осъдени на по 3 години условно, 5 години изпитателен срок и лишаване от право да упражняват професията си.

Според решението на втората инстанция Павлов е невинен. Съдът е намалил присъдите на съпругата му и на д-р Филипова от 3 на 1 година условна. Отменена и забраната за практикуване. Все още не е ясно с какви мотиви е променена присъдата. Решението е на трима съдии – Калин Калпакчиев, Камен Иванов и Владимир Астарджиев. То може да се обжалва пред Върховния касационен съд.

Прокуратурата твърди, че тримата са причинили по непредпазливост смъртта на 14-годишно момче през 2016 г. Детето е оперирано от Павлов под пълна упойка за премахване на киста в долната челюст. Упойката е приложена със съгласието на родителите, тъй като момчето изпитвало панически страх от зъболекари.

Павлов оперирал кистата около 14 ч. на 14 юни 2016 г., но към 15:10 часа състоянието на детето рязко се влошило. То вдигнало температура 39.5 и получило тахикардия - 152 удара в минута. Дишането му е било затруднено, повишено е било и отделянето на въглероден диоксид. Откарано е в "Пирогов" малко след 17 ч., където е установена смъртта му.

Според разследващите момчето е поставено под пълна упойка с препарат, за който имало предупреждение, че може да отключи рядкото генетично заболяване малигнена хипертермия, каквото е имал пациентът. При усложнения било задължително на пациента да се даде дантролен натрий, с който обаче клиниката на Павлови не разполагала. Зъболекарят твърди, че този препарат не се продава у нас и го имат само няколко големи болници. Другото обвинение към Павлов е, че е чакал прекалено дълго преди да транспортира детето в болница, а накрая се обадил на частна линейка, която не разполагала с необходимата апаратура.

 

Споделяне

Още от България