Трима лекари са обвинени за причиняване на смърт на дете по непредпазливост

Стоматолозите Венета и Валентин Павлови получават награда за дейността на клиниката им ЕО-Дент

Трима лекари са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост и обвинителният акт срещу тях е внесен в Софийския градски съд, съобщи прокуратурата.

На подсъдимата скамейка ще бъдат изправени стоматолозите д-р Валентин Павлов и съпругата му д-р Венета Павлова, както и анестезиологът д-р Й. Филипова.

Разследването срещу тях започва по сигнал, подаден до прокуратурата от бащата на 14-годишно момче, което е било оперирано под пълна упойка от Павлов, а след това е починало заради рязко влошаване на състоянието му.

Разследването и нарушенията

В хода на разследването е установено, че на 14 юни 2016 г. момчето постъпва на лечение в дентална клиника за отстраняване на киста в лявата част на долната челюст. Центърът е с управител д-р Венета Павлова. Тя е съсобственик на клиниката заедно със съпруга си д-р Валентин Павлов.

Доктор Павлов осъществява оперативната интервенция, в качеството си на стоматолог със специалност "Орална хирургия" под обща ендотрахиална анестезия. Той "еднолично, без консултация с анестезиолог насрочва операцията под пълна упойка, чрез обща интубационна анестезия. Това негово решение не съответства на множество медицински стандарти за преценка на оперативния риск и въвеждането на пациента в анестезия", посочват от прокуратурата.

Обвинението се аргументира и с това, че клиниката на семейство Павлови не разполага с логистична и материална осигуреност за въвеждане на пациентите под обща интубационна анестезия, в случай че възникне усложнение от някакъв вид. Доктор Павлов е знаел за това като съсобственик и бивш управител на клиниката, смята прокуратурата.

Той не е изискал провеждането на задължителните медицински консултации и изследвания – задължителната по стандарт консултация с кардиолог и педиатър, както и с алерголог във връзка с евентуално наличие на алергии, посочва обвинението.

"Не са били спазени и изискванията за предоставяне на "информирано съгласие" – информиране на родителите за възможните рискове при предстоящата операция и поставената упойка. Било им е обяснено, че става въпрос за "рутинна интервенция", като последствията можели да бъдат леко неразположение и незначителни болки", се казва в съобщението на прокуратурата.

Трагичният инцидент

Трагичният инцидент става на 14 юни 2016 г., към 14 часа. Момчето е поставено под обща ендотрахиална анестезия. Доктор Павлов оперирал кистата, но към 15:10 часа състоянието на детето рязко се влошава. То вдига температура 39.5 по Целзий и получава тахикардия - 152 удара в минута. Дишането му е било затруднено, повишено е било и отделянето на въглероден диоксид. Това са признаци, които отговарят на състоянието "Малиигнена хипертермия", се казва в съобщението на прокуратурата.

В кратката характеристика на продукта-анестетик, приложен на пациента, е посочено, че употребата му би могла да доведе до злокачествена хипертермия. В "листовката" изрично е указано, че са докладвани постмаркетингови случаи на малигнена хипертермия, като някои от тях са били фатални, посочва обвинението.

"Лечението на това клинично състояние включва преустановяване на провокиращите средства (като използвания в случая анестетик), интервенозно приложение на дантролен натрий. В същата листовка е посочено, че приложението на инхалаторни анестетици е свързано с повишаване на серумни нива на калий, водещи до сърдечни аритмии и смърт при деца по време на пост оперативния период", пише още в съобщението на прокуратурата.

От заключението на съдебно-медицинската експертиза е установено, че приложението на дантролен е успешно в първите 15-20 мин., като неприлагането му води до 100 % смъртност, а с приложението му според най-съвременните проучвания на американски анестезиолози, са излекувани 95% от лекуваните с дантролен и е избегнат фатален край.

Установено е също, че при здраво дете, без психично или соматично заболяване, приложението на инхалаторния анестетик не е било необходимо, се казва в съобщението на прокуратурата.

След като 14-годишното момче изпада в клинично тежко състояние, в продължение на около час анестезиологът д-р Филипова не прилага "дантролен натрий", който не бил наличен в клиниката, въпреки изричното предупреждение в листовката от опасност анестетика да предизвика у пациента именно това състояние, което е по-често срещано при деца, твърди обвинението.

След като състоянието на детето не се подобрява, доктор Павлов се обажда на "линейка", която по същество е частен автомобил, вид транспортна услуга, предоставена от санитар в "Пирогов" и няма нужното оборудване, нито медицински екип. Така момчето не е било придружено до "Пирогов" с необходимата за това апаратура, за мониториране, твърди прокуратурата.

Детето е откарано в "Пирогов" в 16 часа в състояние на cardiac arrest, а в 17:05 часа е констатирана смъртта му.

От експертизата е видно, че причина за смъртта е провокираната с приложението на конкретния анестетик злокачествена хипертермия, която веднъж предизвикана не е била третирана своевременно и качествено, посочва прокуратурата.

Обвинението – причиняване на смърт по непредпазливост

Тримата медици са обвинени за причиняване на смърт по непредпазливост - престъпление по чл. 123 ал.1 от Наказателния кодекс. Законът предвижда наказание от една до шест години "лишаване от свобода", като съдът може да постанови и наказание "лишаване от право да упражняват медицинска професия" за определен срок.

Спрямо тримата обвиняеми е взета мярка за неотклонение "подписка".

Предстои Софийския градски съд да насрочи делото.

 

Споделяне

Още по темата

Още от България