Зачестяват кражбите на фирми с електронно подаване на фалшиви документи

Поредният опит е с една от големите пътни компании

Зачестяват кражбите на фирми с електронно подаване на фалшиви документи

Нова мода в краденето на фирми набира скорост. Това става чрез електронно подаване на фалшиви документи с електронен подпис в Агенцията по вписванията. От ведомството, което е на подчинение на правосъдния министър Диана Ковачева, посъветваха собствениците на компании да проверяват всекидневно актуалното състояние на дружествата в търговския регистър.

Последният опит е с една от големите пътностроителни фирми – варненската “Пътища и мостове”. Измамникът Славчо Христов, който от вторник се води като нов управител на фирмата, и един от съучастниците му са задържани от полицията. В момента се издирва третият замесен в схемата, съобщиха от МВР.

Кражбата на фирми чрез електронно подаване на документи е много модерно престъпление, което набира скорост в България, каза окръжният прокурор на Варна Владимир Чавдаров. Той посочи, че в града е имало още един подобен случай с опит за кражба на голямо търговско дружество. Между лицата по двете измами обаче няма връзка, уточни Чавдаров.

Схемата

Измамниците представят фалшиви документи за проведено общо събрание в “Пътища и мостове” на 2 април. На него се взима решение за освобождаването на сегашния управител и един от собствениците на варненската фирма Росен Колелиев и за назначаването на 60-годишния Славчо Христов. Сключен е и договор за управление на фирмата.

Според документите в Търговския регистър на събранието са били досегашният управител Росен Колелиев, инж.Димитър Тодоров и Стоян Пеев. Истинският управител Колелиев обаче отрича да се е провело такова събрание, установили разследващите.

Новите фалшиви документи за промяна в управлението са били подадени в Агенцията по вписванията на 9 април по електронен път с електронен подпис.

На 17 април новата регистрация вече е факт. В 11 часа днес Славчо Христов отишъл да получи документите за актуалното състояние на фирмата. Те са му били необходими за да удостовери, че е новият управител на дружеството. С тях 60-годишният таксиджия от София е щял да може да тегли от банковите сметки на фирмата, да сключва договори и да тегли заеми, обясниха разследващите.

Щастлива случайност

Щастлива случайност спасява да не се стигне до бъркане в банковите сметки на “Пътища и мостове”. Оказало се, че една от служителките в агенцията, която обработвала документите, познавала истинския собственик и му звъннала. Той веднага подава сигнал в полицията и прокуратурата. Така се стига до задържането на измамника и единия от помагачите му.

В момента се издирва мозъкът на схемата – 46 годишният Р.Т.Р. Извършват се претърсвания на адреси, каза комисар Димитър Димитров, директор на областната дирекция на МВР-Варна.

По думите му Славчо Христов не е известен на полицията, но другите двама са засечени като участници в престъпен механизъм за получаване на банкови кредити с фалшиви документи в две банки.

Фирмата не е подбрана случайно. Тя е една от големите в пътния бранш. Оборотът ѝ възлиза на над 32 млн. лв. за 2010 г. За миналата данните все още не са излезли.

Това не е първият случай на кражба по електронен път на фирма във Варна. Преди време по същата схема е бил направен опит за кражба на друго голямо търговско дружество, но измамниците са задържани, каза Владимир Чавдаров, окръжен прокурор на Варна. По думите му по този случай в момента приключва досъдебното производство и предстои внасяне на делото в съда.

Собствениците да си правят всекидневни проверки

От Агенцията по вписванията не можаха да кажат колко фирми са откраднати чрез подаването на документи по електронен път и дали има някаква тенденция.

Според звеното въобще не може да се говори за кражба, а за спор между две страни, които твърдят различни неща. За това си има съд, който при такива случаи веднага може да наложи обезпечителна мярка до установяване на истината, казаха от Агенцията по вписванията.

Собствениците на фирми редовно да проверяват в Търговския регистър дали има някакви промени по актуалното им състояние на дружествата, за да не бъдат изненадани впоследствие, препоръчаха от Агенцията по вписванията.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?