Зад решетките за цигари може всичко

Зад решетките за цигари може всичко

Уволненият директор на Централния Софийски затвор Димитър Райчев очаквал отстраняването си още в деня, когато Нова телевизия показа скандалните кадри с оргии на надзиратели, малтретиращи затворници. Това заяви самият той в четвъртък, ден след като министърът на правосъдието Георги Петканов отстрани от длъжност Райчев.

Излъчените кадри показваха “веселба” на затворници от Софийския затвор по случай рождения ден на друг затворник - Янко Ваташки – Лудия, в която участници в празника имитират хомосексуални актове. Кадрите са заснети с камера на мобилен телефон от Лудия, който после ги разпространил по интернет. Всичко това е ставало в коридор на затвора в отсъствието на охраната.

Според основния участник в оргията Недко Асенов - Цигулката, той бил принуждаван да изпълнява хомосексуални актове от други затворници.

Райчев пристигна на заседанието на Софийския военноапелативен съд, който наложи мярка за неотклонение "подписка" на надзирателя Евгени Георгиев, също участвал в оргиите. Според прокуратурата, Евгени Георгиев и неговите двама колеги Людмил Ангелов и Янко Янев, които в момента са с мярка за  неотклонение "парична гаранция" от 1500 лв., са отговорни за  случая в Софийския затвор в нощта на 7 срещу 8 август 2005 г.

Райчев бе придружен от 50-ина надзиратели и служители в затвора. Не може неизяснен случай да се отразява едностранчиво в медиите, коментира той и допълни, че не са били излъчени изявленията на всички затворници.

Според Райчев затворникът Недко Асенов - Цигулката е с психични отклонения. Той бил лежал в клиниките за психично болни на Четвърти километър и в Карлуково. По думите на Райчев, Недко Асенов не знаел имената на децата си, за които говори. При направен с него експеримент той посочвал различни имена на децата си, не знаел рождените им дати, дори веднъж посочил, че един от синовете му е по-малък от него самия само с шест години.

Всичко, което се вижда в заснетите сцени, Асенов би направил дори и за две цигари, коментира Райчев.

Янко Ваташки, който заснел с мобилния си телефон показаните кадри, е бил сред лидерите в редиците на лишените от свобода, коментира Райчев. Той допълни, че затворът в София не разполага с достатъчно добра техника, за да се проверяват всички колети и пратки, които затворниците получават, и затова понякога в затвора успяват да се вкарат мобилни телефони, пари, цигари, а дори и патрони.

В рамките на една година в затворите в региона на София се изземват средно по 300 мобилни телефона, съобщи още Димитър Райчев.

Освен роднини, понякога и адвокатите и по-рядко надзиратели, внасяли на затворниците различни вещи. Всички тези надзиратели са уволнени, разказа Райчев.

Колеги на Евгени Георгиев разказаха в неофициален разговор, че има случаи, когато са правени опити в затвора да бъде вкаран телефон в бутилка от пяна за бръснене, в течен шоколад или добре укрит в колети. Имало и случай, когато деца на затворниците им носели пари в джобовете си. Надзирателите са намирали и малки пакетчета дрога, добре зашити във вътрешността на коланите на дрехи.

Алкохол се внасял в кутии от консерви и хирургически ръкавици. Преди време хит били SIM-картите за GSM с безплатни разговори през нощта, коментираха надзиратели.

Бизнес в затвора ставал с всичко, като основна разменна монета били цигарите, каза Димитър Райчев.

В същото време стана ясно, че Министерството на правосъдието започва обществена дискусия за частните затвори,  тяхното финансиране и управление. Това съобщи пред журналисти във Враца заместник-министърът на правосъдието Димитър Бонгалов.

Вече има готов проект за такъв затвор в София за около 1000 човека. За изграждането му ще са необходими към 50-60 млн. лв., като това може да стане с публично-частно партньорство. Четири английски фирми с богат опит в това отношение вече са проявили интерес и с тях се водят разговори, уточни Бонгалов.

Възможно е да се реконструират съществуващи затвор с частни капитали, след което да се дават за управление на инвеститора. Вложенията се възвръщат от издръжката на затворника, която се плаща от държавата. Тя може да дойде и от други финансови институции, например от търговски банки.

Министерството на правосъдието е поискало 40 млн. долара от Световната банка за подобряване на условията в българските затвори, съобщи Бонгалов. В момента 11 600 души изтърпяват наказания в местата за лишаване от свобода. Само 500 000 лева са предвидени в бюджета на Министерството на правосъдието за ремонт на 40 ареста в България.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?