Задълбочава се транспортният хаос заради вулкана

Задълбочава се транспортният хаос заради вулкана

Продължаващото разпространение на облака прах от изригналия вулкан в Исландия задълбочава транспортния хаос в Европа, предават световните агенции в събота. За трети ден въздушното пространство над голяма част от континента остава затворено, като към територията една след друга се присъединяват още страни, включително и такива от Балканите. До България пепелта няма да стигне, само ще се доближи до границата ни с Румъния.

Хиляди полети са отменени от Великобритания и Франция до Русия и Румъния, като облакът започва да засяга и други континенти. В събота в Азия бяха отменени десетки полети до европейски летища. Милиони пътници отстават блокирани на летищата.

"Според прогнозите вулканичният облак ще остане постоянен и в следващите 24 часа, се посочва в изявление на "Евроконтрол”, която координира авиотрафика в 38 държави. По данни на агенцията в събота се очаква в европейското небе да се извършат 6 хил. полета, докато обичайният им брой е 22 хил.

"Към момента данните са за влошаване на ситуацията в сравнение с петък”, съобщиха от британското ръководство на въздушното движение в събота сутринта.

От летище София също са анулирани десетки полети до Виена, Манчестър, Лондон, Франкфурт, Мюнхен, Амстердам, Брюксел, Варшава, Цюрих, Букурещ, Будапеща, Берлин, Прага. Не се осъществиха и рейсове от и до Варна по дестинациите Виено и Будапеща предвидени за събота.
Според шефа на столичния аеропорт Пламен Станчев подобрение на ситуацията може да се очаква чак в понеделник

Облакът вулканичен прах може да мине в събота по северната ни граница, но няма да се стигне до затваряне на въздушното пространство на България, допълни Станчев

Очаква се в събота, след като вятърът е изяснил видимостта над глетчера Ейяфятлайокутл, където избухна вулканът, исландски учени да успеят да облетят мястото, за да видят каква част от леда се е разтопил. Очакват се нови движения на вулкана.

Властите на много европейски страни призоваха гражданите да използват алтернативен транспорт за придвижване - железопътен или автобусен. Сръбските власти временно ще позволят на всички граждани на ЕС да преминават през територията на страната само с лична карта, предаде сръбската агенция БЕТА.

Решението е взето след отправените искания от посолствата на редица страни-членки на ЕС, тъй като много европейци са принудени да ползват извънредни маршрути за придвижването си към дома.

Оргомната въздушна зона със спряно движение вероятно ще създаде трудности на световните лидери, които трябва да присъстват на насроченото за неделя погребение на полския президент Лех Качински, който загина преди седмица при самолетна катастрофа край руския град Смоленск. Много от тях вече са предприели пътувания по алтернативни наземни маршрути.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?