Задължението за затварянето на 3 и 4 блок е обвързващо

Затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ Козлодуй е задължение към ЕС и е обвързващо. Това е казал председателят на комисията по външна политика в германския Бундестаг Фолкер Рюе пред председателя на парламента Огнян Герджиков. Германия е сред страните в ЕС, които най-силно настояваха за предсрочното извеждане на двата реактора.

Герджиков е посочил, че общественото мнение е против затварянето на 3 и 4 блок на АЕЦ, особено на фона на резултатите от партньорската проверка, която показа, че блоковете са безопасни и отговарят на изискванията, съобщи пресцентърът на НС.

Знаем, че трудно ще променим позицията на някои европейски страни, които не приемат тези аргументи, е добавил Герджиков.

Той е информирал госта, че има решение на Народното събрание 3 и 4 блок да не бъдат затваряни преди членството ни в ЕС, а междувременно България е поела ангажимента да затвори блоковете до края на 2006 г. Страната ни реално се присъединява към евросъюза от началото на 2007 г., така че има известно разминаване, но ние се надяваме да се намери най-правилното решение на този въпрос, е отбелязал Герджиков.

Освен това председателят на парламента изтъкнал, че идеята в България да има референдум за ЕС среща все повече поддръжници и започва да получава подкрепа от всички политически сили, затова въпросът е кога да бъде проведено такова допитване.

Проф. Герджиков е изразил мнението си, че референдумът трябва да бъде проведен заедно със следващите парламентарни избори, за да се спестят енергия и средства. Той е информирал госта, че е имало спорове дали е необходим референдум за ЕС, като аргументът е бил, че социологическите проучвания показват висока обществена подкрепа за членството и не е необходимо да се похарчат 10-11 милиона лева, след като резултатът е ясен.

Споделяне

Още от България