Задържана е приятелката на обвиняемия за смъртта на Александра от Провадия

Снимка: БГНЕС

За смъртта на 13-годишната Александра Сивриева от Провадия е задържана и 18-годишната Ивалена Маринова, която е приятелка на арестувания преди три дни Красимир Тодоров, на когото вече е повдигнато обвинение за убийството на момичето заради грабеж на златните му накити.

По-рано в петък Варненският окръжен съд реши да остави за постоянно под стража 19-годишния Тодоров, който изрази съжаление за грабежа при разглеждането на искането за пускане под домашен арест.

Часове по-късно БНР съобщи за ареста на приятелката му Ивалена, тъй като отпечатък от нейната обувка бил открит по главата на удушената Александра. Маринова е подложена на разпит за съучастничество в престъплението, съобщиха от прокуратурата.

Красимир Тодоров бе обвинен в четвъртък за смъртта на малолетното момиче, което изчезна от улицата на 22 март, а трупът му бе открит на 12 април в изоставена сграда в Провадия.

Тодоров поиска да бъде пуснат под домашен арест, но съдът прецени, че има опасност да се укрие.

"Искам да кажа, че съжалявам за грабежа, който съм направил, и искам просто да помогна на приятелката ми и да съм под домашен арест, като се явявам винаги, когато ме повикат“, заяви Красимир на съдебното заседание, цитиран от пресцентъра на Варненския окръжен съд. Тодоров обясни, че приятелката му е бременна и иска да е до нея, не по-късно се оказа, че и тя е замесена в убийството на момичето..

Съдебният състав прецени, че от събраните до момента доказателства по делото - обяснения на обвиняемия и на неговата приятелка, протоколи за огледи на местопроизшествието, разпити на свидетели, протоколи за доброволно предаване и други, може да се направи обосновано предположение, че Красимир Тодоров е извършил престъпленията, за които са му повдигнати обвинения.

Ако е на свобода, съществува реална опасност да се укрие, тъй като не е с постоянен адрес и пребивава на адреса в Провадия от няколко месеца, аргументира се съдът.

Младежът е обвинен в извършването на тежко умишлено престъпление, за което е предвидено наказание лишаване от свобода от 15 до 20 години доживотен затвор или доживотен затвор без замяна, което също бе основание за определяне на най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража“.

Определението на съда може да бъде обжалвано в 3-дневен срок, като заседанието на Апелативния съд е насрочено за 19 април от 10 часа.

Още по темата
Още от България