Задържането на Ходорковски спря преговорите за сливане на Юкос с Ексън Мобил и Шеврон Тексако

Преговорите по евентуалното сливане на руската петролна компания Юкос с конкуриращите се Ексън Мобил и Шеврон Тексако са били временно спрени, докато се изясни съдбата на шефа на Юкос Михаил Ходорковски, който бе арестуван в събота, съобщи днес в електронното си издание в. Файненшъл таймс.

Американските компании продължават да се интересуват от сключването на сделка, но предпочитат първо да се реши проблемът със задържането на Ходорковски, според източници, близки до компаниите.

"Тази сделка ще стане, единственият въпрос е кога", посочва един от източниците. Смята се, че преговорите с Шеврон Тексако - по-малката от двете компании, са по-напреднали отколкото с Ексън, която е най-голямата в света петролна група.

Междувременно американският посланик в Москва Александър Вършбоу в интервю за агенция Интерфакс каза, че арестуването на Ходорсковски може да се отрази негативно на инвестиционния климат в Русия. "Мисля, че след тези събития в чуждите компании, които работят на руския пазар, както и в потенциалните инвеститори ще възникнат нови съмнения", подчерта Вършбоу.

Той добави, че американската администрация е обезпокоена от засилването на напрежението около компанията Юкос. По този въпрос руският вицепремиер и министър на финансите Алексей Кудрин каза, че обективното отношение към случая Ходорковски ще помогне за запазване на доверието в руските финансови пазари, предаде ИТАР-ТАСС.

"Надявам се, че съдебната система ще осигури прозрачно и обективно разглеждане на делото", посочи Кудрин, който в момента участва в среща на финансовите министри на Г-20 в мексиканския град Морелия.

Руският президент Владимир Путин заяви днес, че няма да обсъжда ареста на петролния магнат Михаил Ходорковски с големите бизнесмени и призова за спокойствие по случая, съобщиха Ройтерс и Франс прес.

Путин заяви, че няма да се среща с представители на бизнеса по въпроса с компания Юкос, предаде ИТАР-ТАСС. "Никакви срещи и никакви пазарлъци по повод дейността на правоохранителните органи няма да има", каза днес Путин на среща с членове на правителство с уговорката, "ако те, разбира се, са действали според руското законодателство".

Държавният глава призова да не се правят обобщения във връзка с делото Юкос и то да не бъде свързано с крайните резултати на приватизацията, допълва ИТАР-ТАСС.

Путин помоли правителството да не влиза в дискусия във връзка с ареста на Михаил Ходорковски. Руският президент възложи на правителството да разработи специална система за борба срещу корупцията по модела на съществуващите в други страни, уточни ИТАР-ТАСС.

По БТА

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?