Задържаните екскметове на Перник ощетили общината с 1.2 млн. лв., твърди прокуратурата

Снимка: БГНЕС

Задържаните преди ден бивши кметове на Перник Иван Иванов и Илинка Никифорова са ощетили общината с над 1.2 млн. лв., обяви в четвъртък говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

Двамата бяха арестувани при съвместна акция на държавното обвинение и новата антикорупционна комисия в сряда.

Според разследващите Иванов и Никифорова умишлено са отклонили общинските средства в полза на частна фирма, за която няма доказателства, че изобщо е извършила сметосъбиране в града, за каквото са ѝ платени парите. В същото време друга компания също е била ангажирана с тази дейност.

По думит на Арнаудова временно изпълняващата длъжността на кмет през 2014 г. Илинка Никифорова е свикала кризисен щаб в Перник без да е налице криза или бедствие. Установено е, че дори не е имало опасност от биологично заразяване на населението. Целта е била да бъде облагодетелствана въпросната фирма без да се провежда обществена поръчка.

„По този начин без да е налице бедствие са създадени условия да се разплати общината в полза на едно търговско дружество, което според нас не е извършило, каквото и да е действие по сметоизвозване и сметопочистване“, обясни Арнаудова пред БНТ.

Тя уточни, че кръгът на обвиняемите по това разследване не е изчерпан, тъй като продължава събирането на доказателства и е възможно да се стигне и до други обвинения. Засега основните доказателства на прокуратурата са доклад на Агенция за държавна финансова инспекция, свидетелски показания, както и иззети от общината документи.

Засега обвиняемите Иван Иванов и Илинка Никифорова оказват да дават обяснения пред разследващите. Те са привлечени към наказателна отговорност за неизгодна сделка, но прокуратурата има съмнения и за документни престъппления.

Споделяне

Още от България

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?