Задържаният протестиращ срещу промените в ИК е освободен без обвинение

Прокуратурата не откри престъпление в действията на Филип Николов

Задържаният протестиращ срещу промените в ИК е освободен без обвинение

Задържаният мъж по време на протеста срещу промените в Изборния кодекс (ИК) до парламента във вторник е освободен без да му бъдат повдигнати обвинения, съобщи адвокатът му в сряда.

По думите на Биляна Коцакова прокуратурата не е открила данни за извършено престъпление от клиента ѝ Филип Николов.

Той бе задържан, след като опита да попречи на униформени да задържат друг протестиращ – Манол Глишев, който пък се покатери върху служебна кола, спряна на място за инвалиди близо до служебния вход на Народното събрание. Николов бе закопчан с белезници, след като един от полицаите, на които попречи да хванат Глишев, артистично се хвърли на земята, претендирайки, че е бил ударен от протестиращия.

"Той няма пряк сблъсък с представителите на МВР", коментира по-рано в сряда адвокат Коцакова пред Нова телевизия, добавяйки, че на заснетите от граждани кадри много добре се вижда "до каква степен има сблъсък".

Междувременно от МВР съобщиха, че 43-годишният мъж е арестуван, защото "ударил полицай при изпълнение на служебните му задължения и замерял сградата на парламента с хранителни продукти".

"По време на несъгласуваните протестни действия са установени и други лица, хвърлили предмети по сградата на парламента. Предстои да бъде установена самоличността им и спрямо тях да бъдат предприети предвидените по закон мерки", добавиха от вътрешното министерство.

По време на протеста фасадата на парламента бе замеряна с яйца и кофички с кисело мляко, но полицаите не реагираха по никакъв начин. Демонстрацията премина мирно, като напрежението ескалира накрая, когато бе задържан и Николов.

Той е баща на Десислава Николова – момичето, което стана популярно по време на протестите срещу правителството на Пламен Орешарски. Тогава тя беше заснета да държи полицай с насълзени очи. Снимката обиколи интернет и стана символ на тогавашните демонстрации срещу назначаването на Делян Пеевски за шеф на ДАНС.

Споделяне

Още от България

Колко дълъг ще е животът на новото Народно събрание?