Задават се мобилни разговори за стотинка на минута

Задават се мобилни разговори за стотинка на минута

Нов играч в мобилните комуникации се кани да пусне до седмица разговори за една стотинка на минута, предаде БГНЕС във вторник, без да съобщи повече подробности.

Не може да става въпрос за нов мобилен оператор на телекомуникационния пазар, тъй като за целта е необходим лиценз, какъвто притежават Мобилтел, Глобул и Вивател.

Възможно е обаче те да качат на мрежата си виртуален мобилен оператор, който да си плаща за ползването ѝ, за което не е нужно разрешението на Комисията за регулиране на съобщенията (КРС), коментираха пред Mediapool специалисти от бранша. Такава е практиката в европейски страни, но това не е регламентирано в българското далекосъобщително законодателство. Въпреки че виртуалният мобилен оператор не е забранен в нашата нормативна уредба, все пак появата му не би могла да мине без намесата на КРС, защото трябва да има общи условия за допускане до мрежата на мобилните оператори, каквито има за фиксираната мрежа на БТК, смятат други експерти.

Според трети IT-специалисти, възможност за предоставяне на мобилни услуги дават и лицензите “от точка към много точки”, каквито в края на миналата година спечелиха на търг “Транс телеком”, “Кабел нет” и “Некском”, а “Мобилтел” го взе служебно, след като “Орбител” се отказа от разрешителното, включващо и WiMAX-технологията за пренос на данни, глас и видео.

Маркетинг мениджърът на “Некском” Милко Георгиев коментира пред Mediapool, че засега наличният им лиценз не позволява предоставянето на мобилни услуги и не може да става въпрос за такива разговори през WiMAX у нас в този момент. Той допълни, че “Некском” не е операторът, който стои зад анонсираната супер оферта.

Георгиев смята, че по-скоро става въпрос за добре измислена маркетинг кампания на съществуващ мобилен оператор, който по този начин се опитва да дръпне пазара към себе си, имитирайки конкуренция.

От Глобул отрекоха това да е тяхно намерение, като коментираха, че пускането на подобна тарифа би убило телекомуникационния пазар. От Вивател също заявиха, че нямат нищо общо.

От Мобилтел нито потвърдиха, нито отрекоха компанията да стои зад оферта за минута мобилен разговор. Според запознати обаче именно първият GSM-оператор е обмислял въвеждането на обаждане за една стотинка, но не до седмица, а в малко по-далечна перспектива. Намеренията им обаче изтекли нерегламентирано, което изненадало оператора.

Дори действително МТел да даде такова предложение на клиентите си, зависи при какви условия и структура на тарифите в абонаментния план ще стане това, както и кой сегмент от потребителите ще ползва офертата.

И тримата мобилни оператори и в момента предлагат дори безплатни минути както в бизнес, така и в персоналните абонаментни планове. Безлимитни разговори между свои абонати дава и “Орбител”.  

Споделяне

Още от Бизнес