Задръствания в Босфора причиняват недостиг на петрол в Средиземноморието

Петролните рафинерии от европейското Средиземноморие изпитват недостиг на суровина заради задръствания на подстъпите към Босфора и Дарданелите от танкери, превозващи руски петрол, пише в днешния си брой в. Файненшъл таймс, съобщава БТА.

Наложените от Турция строги ограничения върху корабоплаването през проливите, включително забраната за по-големи танкери да преминават през тях нощем, както и лошото време доведоха до задръствания. Някои петролни рафинерии в Испания, Италия, Франция и Германия трябва да намалят производството си, тъй като се очаква доставките им да закъснеят с 20-25 дни.

Затрудненията с транспортирането на руски петрол към Средиземноморието могат да доведат до рязко свиване на предлагането, каквото изпитаха европейските рафинерии по време на войната в Персийския залив през 1991 г., пише вестникът.

Задръстването в Босфора и Дарданелите накара руските петролни производители да спрат един от петролопроводите до Черно море, тъй като всички резервоари на терминала му са пълни, а товаренето на нови танкери се бави.

Транзитният маршрут през Босфора и Дарданелите е един от най-важните за износа на петрол за Русия, която е най-големият доставчик за Европа. Задръстванията по този маршрут не са необичайни, но тази година те се съчетават с факта, че европейските рафинерии не могат да разчитат на иракския петрол, с който да заменят руския.

Петролът, добиван от находищата край Киркук в Северен Ирак, прилича на руския петрол сорт Урал. Но преносът на иракски петрол от тези находища по петролопровода от Киркук до турското пристанище Джейхан е спрян от март м.г. заради саботажи на територията на Ирак, припомня Файненшъл таймс.

Заради тези затруднения навлото на танкерите почти се утрои от обичайните 20 000 - 25 000 долара и достигна 70 000 - 90 000 долара дневно. Рафинериите едва ли могат да си позволят този допълнителен разход при сегашните цени на петрола, които са с 50 процента по-високи от средните за един по-продължителен период.

Задържането на кораби при входа на Босфора и Дарданелите е предизвикано от метеорологичните условия, заяви посланикът на Турция в Москва Куртулуш Ташкент, съобщава агенция ИТАР-ТАСС.

По неговите думи петролните рафинерии в средиземноморския басейн изпитват дефицит на суровина поради това, че лошото време и ограниченията в областта на сигурността доведоха до образуване на "тапи" в проливите Босфор и Дарданели, през които се доставя руският петрол.

През последните десет дни, съобщи турският дипломат, в района на проливите има мъгла, а на изхода към Черно море - бури, които доведоха до задържане при входа на проливите, особено на големите кораби.

Още от Бизнес

Какво би означавало отпадането на мониторинга на Европейската комисия?