Загубата на Саркози на първия тур оскъпи френските облигации

Доходността на френските облигации се повиши след като станаха известни резултатите от първия тур на президентските избори и фактът, че сегашният президент Никола Саркози отстъпва по брой на гласовете на кандидата на социалистите Франсоа Оланд. Това предаде агенция "Блумбърг".

Лихвата по 10-годишните облигации нарасна до 3.12% годишно. Разликата с аналогичните германски книжа се увеличи от 1.38 до 1.44 процентни пункта, което е максимум от 9 януари.

Ръстът на доходността сочи за несигурност на инвеститорите в перспективата пред френската икономика. Освен това те предполагат, че ако победи, социалистът Оланд ще ограничи мерките за икономии, за които в последно време толкова много говори Саркози. В резултат на това държавният дълг на Франция, който наближава 90% от БВП, може още да нарасне.

На свой ред еврото значително поевтиня спрямо основните валути в хода на търговията в понеделник сутринта. Спрямо долара то спадна с 0.6%, а спрямо йената - с 1%. Освен резултатите от френските избори, негативна роля изигра и изострянето на бюджетната криза в Холандия, която заплашва да свали правителството.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?