Заимов в акция срещу шофьори нарушители

Заимов в акция срещу шофьори нарушители

Поставените от Бойко Борисов бариери на улица „Граф Игнатиев” са паметник на глупостта и символ на безсилието, заяви  кандидатът за поста на софийския кмет Мартин Заимов. В петък той дойде с велосипед до снабдената наскоро с криещи се колчета улица „Граф Игнатиев” и в продължение на час спираше шофьорите, които не спазваха забраната за движение. Повечето от водачите обещаваха да не минават вече по пешеходната улица.   

Според Заимов бариерите служат на медиите, за да има дискусия между  министъра на вътрешните работи и кмета, която не интересува никого. „Това, което нас ни интересува, е тук да няма коли”, заяви кандидатът на СДС и ДСБ.

Поставянето на преградите даде повод на  Румен Петков  да обвини Бойко Борисов в недалновидност и вземане на престъпни от обществено гледище решения, тъй като МВР получило само едно устройство за достъп до „Графа”. За около десет дни преградите, струващи около 26 000  лв., се счупиха на няколко пъти, а колите ежедневно ги заобикалят и профучават по пешеходната зона.   

„Бариерите са само улеснение за полицията, но не могат да служат за спазване на правила. Правилата се спазват между хора, бариерата е единствено за улеснение, а поставената тук не е улеснение, защото не върши никаква работа – минава се покрай нея, заяви Заимов

Живеещи в района на „Графа” граждани се оплакаха на претендента за софийски кмет, че за „десет минути по улицата минават по петнадесет коли и  законите не се спазват”. Заимов им отвърна, че българите са много по-добри отколкото си мислят, а законите не се спазват от една малка част от хора, която ни управлява.  

В същото време по пешеходната зона с висока скорост се зададе черен мерцедес, но не от най-новите. Заимов и група събрали се негови симпатизанти изскочиха от тротоара на платното и спряха нарушителя. Последният гневно заяви, че работи в общината и много бърза, а кандидат-кметът му пречи да си върши задачите. Заимов го попита какъв е в общината, но този път шофьорът каза, че работи в полицията. Обграден от камери,  фотоапарати, микрофони и кандидат-кмет, настойчиво интересуващ се от името на нарушителя, и след кратка размяна на реплики, човекът в мерцедеса реши да се представи като някой си „Велчев”, след което бе пуснат да премине покрай загражденията.

„Важен е примерът, който се дава, въпросът е в начина, по който хората се отнасят към правилата”, коментира  Заимов. Той смята, че когато шофьор мине по улицата дава негативен пример на останалите водачи на автомобили.

Мартин Заимов вярва, че,  утре по „Граф Игнатиев” ще има много по-малко коли-нарушители.  „Няма нужда от скъпи технически средства, ако хората вярват, че правилата ще се спазват. Това не е идеализъм, а факт”, каза Заимов преди да спре поредният нарушител, които също обеща повече да не минава през пешеходната зона.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?