Законът за младежта бе приет окончателно от парламента

Парламентът прие окончателно на второ четене закона за младежта, според който за младежи се смятат хората между 15 и 29 години включително.

Неговата цел е да уреди отношенията между различните власти в правенето на младежки политики, като същевременно се даде регламент какво е младежка организация, кои са национално представителни и т. н.

 

В закона са залегнали два критерия, за да бъде призната една организация за национално представителна – дейността ѝ да се простира в 30% от общините в България и да има не по-малко от 900 членове. Национално представителните организации ще имат участие в Национален консултативен съвет по младежта, където ще се взимат решения за националните политики за младежта.

 

Непълнолетни също могат да членуват в младежки организации, но с изрично писмено съгласие на техните законни представители.

 

В момента се отделя сериозен ресурс за младежки политики като целта е занапред да се зададат рамките кой има право да се възползва от тези средства.

 

Критиците на законопроекта обаче коментират, че така заложените критерии за представителност ще бъдат покрити само от младежките организации на политическите партии и то само на по-големите.

Споделяне

Още от България

Одобрявате ли новия правителствен план за справяне с Covid?