Закрива се безмитната търговия

Закрива се безмитната търговия
Политическо решение за закриване на безмитните магазини е взела тройната коалиция, съобщи премиерът Сергей Станишев на брифинг на тримата лидери на БСП, ДПС и НДСВ в неделя след приключването на Политическия съвет на управляващите, състоял се в Хисаря.

Крайните мерки се вземат заради съмненията в корупция на безмитните оператори, каквито бяха отбелязани в последния доклад на Европейската комисия. Станишев все пак посочи, че критиката към България се появила "неочаквано".

Такава обаче имаше и предишни доклади и полемиката се разгоря изключително силно в края на 2006 г. 

Решението е взето, след като на закритото за медиите заседание на тройната коалиция, министрите на финансите, на вътрешните и на външните работи са представили конкретна информация по проблема. Не бе съобщено обаче какво е докладвано, след като работната група, създадена по проблема, трябваше да изнесе данни чак след около месец.

"Взехме това решение, след като има някакво съмнение към България, въпреки че цифрите, цитирани в медиите, са далеч далеч под възможностите на операторите. Това, което се твърди по отношение на контрабанда, значително надхвърля реалния оборот на зоните за безмитна търговия", коментира министър-председателят. Той допълни, че правителството и коалицията имат ясен приоритет за ограничаване на корупцията и премахване на основите ѝ.

Безмитните обекти ще се закрият, след като финансовият министър в най-кратки срокове предложи промяна в закона.

Намерението се обявява в момент, в който безмитните оператори отново бяха обвинени, че са основен източник на контрабанда и корупция в страната. Това естествено бе отхвърлено от браншовата им организация, която обвини, че на Брюксел се подава некоректна информация от български източници.

Изненадващо най-върлият противник на безмитните магазини и бензиностанции – бившият ресорен зам.-министър на финансите Георги Кадиев, сега общински съветник в София, промени становището си за безмитната търговия и заяви, че са спазени изискванията на ЕС за този вид търговия. Те са били отразени с приетите в края на 2006 г. законодателни корекции, които преместиха обектите на границите на страната с държави, които не са членки на ЕС. Кадиев отбеляза, че закриването на безмитните магазини може да стане с политическо решение, но държавата рискува да бъде съдена от безмитните оператори и да загуби такова дело .

Същото се заканиха в края на 2006 г. от Асоциацията на безмитните оператори, но в неделя председателят ѝ Радостин Генов би по-предпазлив в коментарите си. Пред Mediapool той заяви, че "това е сериозно решение, което лишава цял бизнес от възможностите за развитие". "Премиерът трябва да извика бизнеса и да оповести решението, както и аргументите за неговото вземане", допълни Генов. По думите му държавата е в правото си да вземе конкретно решение, но трябва да се знае какво е станало за да се вземе то, след като премиерът посочва, че не счита за основателни обвиненията към безмитните оператори.

Според Генов отзвукът от такова решение ще е крайно негативен, защото това означава да се отблъснат дистрибутори на стоки и да се загубят инвестициите, които операторите са вложили в обектите, особено в новите след преместването им по границите с Турция, Сърбия и Македония.

Станишев съобщи още, че е решено да се вземат конкретни и бързи мерки за премахването на 26 лицензионни и разрешителни режими с цел подобряване на бизнес климата. Сред тях са вноса на лекарства, търговията на дребно с ветеринарно-медицински продукти, регистрацията на търговски обекти и др. До месец работна група ще направи конкретен списък с режимите за отпадане и ще бъде приет от Министерски съвет.

"Масово е явлението в местното самоуправление да се въвеждат непредвидени в закона по същество паралелни режими на общините, които създават много повече пречки за хората. Така например, аз научих вчера, че общината взима по 3 хил. лв. за разрешение на търговия със спиртни напитки. Това е изцяло извън законовата наредба", коментира премиерът.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?