Зам.-кмет на район "Средец" е уволнен заради бетонираните дървета по "Парчевич"

Няма да има негативни последици за растенията

Зам.-кмет на район "Средец" е уволнен заради бетонираните дървета по "Парчевич"

Заради сагата с бетонираните дървета по ул. "Петър Парчевич", които след това се оказаха покрити със земя е отстранен зам.-кметът по строителство и архитектура на района инж. Валери Манолов. Това стана ясно от пост във фейсбук на кмета на района Трайчо Трайков от "Демократична България". Той уточни, че по мнение на експерти няма да има негативни последици за дърветата.

"В последната година район Средец управлява ремонтни дейности в пъти повече като обем от предходни години (от порядъка на 10-15 пъти по-голяма площ тротоари плюс две детски градини). Това може и да е някаква причина да научавам за проблемни казуси от социалните мрежи, но така или иначе е задължение на заместник кмета по строителство и архитектура на района, да полага необходимите усилия проблемите да се откриват в зародиш. По тази причина от днес длъжността е вакантна", написа Трайков.

Той уточни, че търси човек с "подходящо образование и квалификация, отговорен, инициативен и неуморен и с безупречна репутация. 1600 лв основна заплата без право на допълнителни ангажименти".

Трайков добави, че разчита гражданите да продължават да засипват със сигнали кметството, както и досега.

"Наистина благодаря на хората от ул. "Парчевич" , които вчера и днес се обадиха да кажат, че ни подкрепят и се радват, че оправяме този участък от тротоара, който беше заприличал на кално поле с камъни. Ще се стараем в бъдеще да бъдем още по-добри", написа още той.

За дърветата

От думите на Трайчо Трайков стана ясно, че след допитване до независими арбористи нямало опасност за дърветата на ул. "Парчевич".

"Няма опасност събитията от последните два дни да доведат до някакви отрицателни последици за дърветата. Приемам мнения и от други експерти. Становището на районния експерт по екология също е, че дърветата не са застрашени", написа още той.

Той описа и какво е показала проверката му по казуса. Част от изводите Трайков посочи пред Mediapool още в деня на инцидента.

"Тераколът, изсипан в основите на двете дървета действително беше изгребан още в понеделник вечерта. Такъв материал не се използва в ремонта на конкретния тротоар. Поисках от Дирекция Сигурност на СО достъп до записите на общинската система за видеонаблюдение в района и очакваме да ги получим до утре, за да проверим, ако е възможно, кой казва истината", посочи той.

Трайков уточнява, че и без теракола обаче са останали прекалено широки циментови подмазки по ръбовете на карето около някои от дърветата.

"По наше указание те вече са стеснени от изпълнителя, както и възложихме да се уголемят самите карета с открита почва (съгласувано със "Зелени системи")", написа той.

Казусът нашумя след видео, публикувано от "Спаси София", което показа, че под част от почвата около дървета се крие бетон.

За ремонта

По отношение на ремонта на улицата, Трайков посочи, че от изпълнителя се очаква в срока за приключване на ремонта 30 ноември да са отстранени някои елементи или ще бъде санкциониран. 

"Един гранитен бордюр е подменен с бетонови прегради, тъй като стволовете на две от дърветата са прекалено близо до пътното платно и няма място за цял дебел бордюр. Изваденият гранитен бордюр е наличен за използване в друг ремонт", уточни той. 

Споделяне

Още от България

Колко време давате на новия парламент?