Зам.-министър от БСП "трудоустроен" в шеф на агенция

Зам.-министър от БСП "трудоустроен" в шеф на агенция

Освен ударното назначение на посланици и консули, дни преди да сдаде властта правителството на Станишев успя да "трудоустрои" и други свои представители. На заседанието си в четвъртък Министерският съвет определи досегашния заместник-социален министър от квотата на БСП Димитър Димитров за председател на Държавната агенция за българите в чужбина (ДАБЧ).

Димитър Димитров е завършил политология в Академията за обществени науки в Москва. Работил е като технически ръководител, проектант-конструктор в КИПП "Гражданстройпроект". От 1983 г. е заместник-кмет по строителството в община Стара Загора, а през 1989 г. е и заместник-кмет, отговарящ по социалните въпроси.

По повод последните назначения българи в чужбина, излязоха с петиция (bgpetition.com), с която настояват правителството "Станишев" да спре назначаването на "стари червени муцуни на постове в чужбина".

"В последните дни на корумпираното, некадърно и провалено управление на БСП, ДПС и НДСВ ставаме свидетели на назначения на стари червени муцуни на постове в чужбина. Скандално е също назначението на Димитър Димитров за председател на Държавната агенция за българите в чужбина" (ДАБЧ), се казва в документа, изпратен в четвъртък и до медиите.

Предвид ясно декларираната от избирателите подкрепа за ГЕРБ и заявената воля за "промяна и реформа", е "наглост и безочие", за шеф на агенцията да бъде назначен Димитров – "стар партиен функционер на БКП и БСП, завършил политология в Москва през 1989 г., настоящ зам.-министър в Министерството на труда и социалната политика".

"Именно това министерство е пряко отговорно за нечовешките условия в българските домове за деца с увреждания и за опозоряването на България в чужбина след случая "Могилино"", се казва още петицията на българите в чужбина.

"Ако попитате българите в чужбина какво прави тази ДАБЧ, която се финансира от парите на българските данъкоплатци, те не могат да ви отговорят. Със сигурност покрай изборите за Европарламент и за народни представители ДАБЧ не беше на първа линия, за да информира и мобилизира избирателите в чужбина. Същото важи и за Министерството на външните работи, което откровено пренебрегна избирателите в чужбина, с изключение на тези в Република Турция", се посочва в петицията.

Настоява се агенцията да бъде "реформирана в модерна, комуникативна и отворена структура, която да се консултира с българите в чужбина за всички техни проблеми, да инициира обществени дебати и да предлага законопроекти, а не да служи за трудоустрояване на провалени политици".

В петицията се настоява още за "уволнения на дипломати, които саботираха изборите в чужбина и пречеха на българската общност да се организира и да гласува масово".

Българските дипломатически представителства трябва да бъдат кадрово обновени и да започнат да работят прозрачно и ефективно с българските общности зад граница, се казва още в петицията.

Споделяне

Още по темата

Още от България