Замърсеният от пожарите в Русия въздух застрашава здравето на хората

Замърсеният от пожарите в Русия въздух застрашава здравето на хората

Опустошителните горски пожари в Русия започват да стават все по-голяма заплаха за здравето на хората.

В силно засегнатата сибирска република Саха, известна още като Якутия, в североизточната част на страната, максимално допустимата концентрация на вредни субстанции във въздуха се е увеличила на места до 20 пъти над допустимите норми, съобщи днес ДПА, позовавайки се на официални данни, разпространени от радио "Ехото на Москва".

Според съобщението нормите са надвишени при 8 от 16 тествани замърсителя като въглероден оксид и серен диоксид.

Градове и села в региона от дни насам са обхванати от дим. Съобщава се за закъснели и отменени поради лошата видимост полети в Якутск.

Димът се носи на хиляди километри навътре в страната в посока Уралските планини и Монголия и смогът вече достига дори до Казахстан. Не се изключва възможността да достигне и до Москва, ако пожарите продължат.

Якутск се намира на около 4 800 километра от руската столица.

Около 5 000 души, които помагат за потушаването на огъня, са изпратени в района, но президентът Владимир Путин нареди мобилизацията на още хора.

Местни медии съобщиха, че към момента 14 села са застрашени от пламъците. Пътищата са отцепени, за да бъдат предпазени къщи от изгоряване.

Противопожарни самолети изливат тонове вода, докато много малки села са оставени без ток.

В страната, по данни на службата за опазване на горите, има около 250 пожара на обща площ от около 4 милиона хектара, която се равнява на тази на Швейцария.

Съобщава се, че повече от 9 000 души на терен се борят с горските пожари из цялата страна.

Споделяне

Още от Свят