Заместник-министър: Ножът е опрял до кокала, реформата в МВР е крайно необходима

Заместник-министър: Ножът е опрял до кокала, реформата в МВР е крайно необходима

“Ножът е опрял до кокала и реформите в МВР са крайно необходими“, каза в неделя заместник-министърът на вътрешните работи Цвятко Георгиев в интервю за БНР.

“Реформите и промените винаги създават тревожност. От едно състояние, което е удобно и комфортно, се налага да се премине в едно състояние, което е неизвестно. Разговорът за реформите даде достатъчно ясно информацията, че законовите промени няма да засегнат доходите на служителите на МВР, а предвиждат механизми за подобряване на управлението в системата“, обясни Георгиев.

В края на февруари синдикалните организации в МВР заплашиха да организират серия от “предупредителни протести“. Поводът е внасянето на проекта за промени в Закона за МВР (ЗМВР) в парламента. Предложенията, разработени от екипа на министър Румяна Бъчварова, предвиждат обезщетенията на пенсиониращите се в МВР да бъдат намалени от 20 на 12 заплати, както и свиване на годишния отпуск от 30 на 25 дни.

Застъпена е и идеята на предшественика на Бъчварова Веселин Вучков всички служители без полицейски или пожарникарски функции да работят по условията в Закона за държавния служител.

Само преди три месеца полицаите организираха безпрецедентни блокади в цялата страна по повод орязването на социалния им пакет. Сега темата с 20-те заплати при пенсионира се подема отново.

“20-те заплати при пенсиониране не са достатъчно добър мотивационен механизъм служителите да работят по-добре. По-добре е служителите да бъдат добре платени докато работят, а не да чакат пенсионирането си, за да получат двайсет заплати“, каза Цвятко Георгиев.

Според него служителите на различни равнища в МВР много добре разбират, че трябва да се направи реформа.

“Има неща, които не могат да се отлагат. Отлагането им отново ще ни завърти в онзи омагьосан кръг МВР всяка година да иска актуализация на бюджета си“, каза той.

С промените в закона управляващите предлагат като антикорупционна мярка да се предвиди възможност за проверка на обстоятелствата, които служителите на министерството описват всяка година в декларациите си за имущество и доходи.

Законовите текстове прокарват идеята на Бъчварова за изваждане на несвойствени за МВР административни услуги от ведомството в ново държавно предприятие с наименование "Център за предоставяне на услуги". Идеята е приходите от таксите да отиват директно в бюджета на министерството, а не, както сега – в републиканския бюджет.

Специалната куриерска служба пък ще бъде ликвидирана като структура на МВР, а служителите ѝ ще бъдат преназначени в Държавната комисия по сигурността на информацията (ДКСИ). Законопроектът предвижда още ГДБОП да може да извършва разследвания за трафика на мигранти и на каналджии. Досега службата имаше правомощия да разследва само трафик на хора с цел сексуална или трудова експлоатация.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?