Заместник на Борисова не знае, че в болниците не се дава храна и заплатите са намалени

Заместник на Борисова не знае, че в болниците не се дава храна и заплатите са намалени
Заместникът на здравния министър Анна-Мария Борисова проф. Иван Миланов за първи път разбра в петък от телевизията, че в някои болници вече не се дава храна, а заплатите на лекари и сестри от няколко месеца са намалени. На въпрос за намалените заплати Миланов, който отговаря за болничното преструктуриране, заяви пред БНТ: “Ами, аз не мога да кажа дали това е така“ и допълни: “Това зависи все пак от мениджъра на съответната болница, значи, как той съумява тези по-малко пари, защото те са по-малко, нали, по някакъв начин да ги преразпредели за хилядите неща, за които трябва да ги даде, за храна на пациентите, за консумативи в болницата, за лекарства и за заплащане на хората“.

По повод информациите от последните дни, че болници са спрели заради икономии да дават храна на пациентите си, Миланов каза: “Аз за първи път чувам за болници, които не дават храна. Не че е невъзможно. Сигурно има и други мениджъри, които си решават проблемите по този начин, ама това не е начинът, защото следващата стъпка е да им спрем медикаментите. Какво значи, днес не даваме храна, утре не даваме медикаменти. Не е това начинът. Не е възможно това да бъде така и не бива да бъде така“.

Той се съгласи с констатациите, че веднъж пациентите получават отказ да получат преглед при специалист, а джипитата биват глобявани за превишени лимити и втори път не се плаща на болниците за преминалите по спешност през болниците. В същото време обаче той смята, че хората са недоволни от доболничната помощ и затова търсят кратки пътища до болницата.

“Ако ние имаме едни добре оборудвани медицински центрове и добри специалисти, това трябва да се случва там. И това трябва да бъде пък следващата стъпка в реформата. Защото ние ако говорим сега, че ще променяме по някакъв начин дейността на болниците, следващото много важно нещо е да одитираме спешната помощ, да решим какви промени ще направим там и да обърнем особено голямо внимание на доболничната помощ“, коментира заместник-министърът.

Попитан какво би казал на лекарите, които се подготвят за протести, Миланов заяви: “Какво бих казал аз, аз бих казал, че ние тепърва започваме някаква реформа. Реформата е само началото. Това е реформа, която ще продължи може би няколко години. Резултатът от нея ще се усети вероятно след 2, след 3 години, и за съжаление, това съвпадна с тази икономическа криза. Така че всички трябва да бъдем търпеливи. Не знам какво друго...“

Миланов успя да види и опит за оптимизъм: “За мен лично оптимистично е, че за пръв път може би през последната година се започна да се мисли за дълбока реформа на системата. Това е за мен оптимистичното, но то не може да стане като с магическа пръчка“.

Според него трябва да се организира национален дебат по отношение на това какво трябва да се случи със здравната система.

Той призна обаче, че без пари реформа не може да се прави.

“Всяка година излизат нови по-скъпи методи на диагностика, нови по-скъпи лекарства. Здравеопазването се задъхва. От друга страна, в България то е хронично недофинансирано от много време, след това стигаме до икономическата криза, която безспорно засяга и здравеопазването, няма как да не го засяга, а то пък не е реформирано така, че някак си да не изтичат парите в него, и, така че това, което сега се случва, то е предвидимо, то е ясно. Разбира се, че трябват пари, това е ясно, никой не го оспорва. Още повече че, когато се прави реформа, трябват пари, така е. Но за съжаление моментът е тежък“, каза Миланов.

Споделяне

Още от България