Замразените строежи на молове тръгнаха, офисите обаче удариха дъното

Политическата нестабилност срина пазара на бизнес имоти

Замразените строежи на молове тръгнаха, офисите обаче удариха дъното

Замразените заради кризата проекти за изграждането на търговски центрове един по един се съживяват и в следващите до две години се очаква да отворят врати. В същото време строителството на нови офиси и нови индустриални площи удари най-ниските си нива от 2007 г. насам. Това показва анализът на пазара на бизнес имоти за второто тримесечие на годината на консултантската компания за имоти "Фортън“, която е партньор на международната "Кушман и Уейкфилд“ (Cushman&Wakefield) за България и Македония.

"Намалението на строителството на офис площи е заради голямото предлагане в последните няколко години, както и бавното възстановяване на икономиката, което отказа много инвеститори в този сектор“, коментира Михаела Лашова, която е новият изпълнителен директор на "Фортън“. От началото на юли тя придобива 5% дял от компанията, става ясно от справка в Търговския регистър. Според Лашова ограниченото предлагане, както и технологичното време, необходимо за строителство на нови офис сгради, може да доведе до вакуум на пазара в следващите години.

Според Лашова "данните за първата половина на годината не показват забавяне на активността в сектора в резултат на политическата нестабилност“. Според други представители на пазара политическата нестабилност е сринала пазара на бизнес имоти, който е ударил дъното от началото на кризата през 2009 г. у нас.

Лашова признава, че в момента на пазара на бизнес имоти няма чужди инвеститори. Единствено българи със свободен капитал предпочитат да инвестират в него, защото виждат защита на стойността на активите си, е посочено в съобщението.

Офисите – на най-ниското ниво от 2007 г.

С 47% по-малко офис площи са завършени в София във второто тримесечие на 2013 г. в сравнение с предходното. Те са били с 58% по-малък обем в сравнение със същия период на 2012 г., показва проучването на "Фортън“. За първите шест месеца на годината са въведени в експлоатация 29 400 кв.м, което е намаление с 63% в сравнение с първата половина на 2012 г. и е най-ниското ниво от 2007 г. насам.

Добрата новина е, че заради слабото строителство пада делът на незаетите офиси, но въпреки това остава значително висок. Към юни незаетите офиси са 31% от всички площи.

Търсенето също намалява, като усвоените площи спадат с 61.5% във второто тримесечие в сравнение с първото.

"До известна степен това е резултат и от високата база на първото тримесечие“, коментира Владислав Кайзеров, мениджър "Офис площи“ във "Фортън“. За първата половина на годината усвоените офис площи са с 4.7% по-малко от същия период на 2012 г. В сравнение с второто полугодие на 2012 г. те са със 17% повече.

"Хубавото е, че не отстъпваме от миналата година и ако няма сериозни политически или икономически сътресения, бихме могли да видим ръст на усвоените площи от порядъка на 10% в края на тази година в сравнение с 97-те хиляди кв.м миналата“, прогнозира Кайзеров.

По думите му другата причина за свития обем на сделките е намаляването на свободните площи в десетте най-предпочитани от наемателите проекта. Незаетите площи в тях падат от 17.6 на 13.7%, като в пет от сградите процентите са едноцифрени, а в две няма свободни площи.

Наемите за първокласните офиси остават стабилни в диапазона 9-12 евро/кв.м в широкия център и по основни булеварди, според проучването. При липсата на ново предлагане, но и все още бавно икономическо възстановяване, се очаква наемите да останат стабилни в следващите тримесечия.

Пет нови търговски центъра отварят врати

За разлика от пазара на офиси, предлагането на търговски площи остава високо. Макар че във второто тримесечие не са завършени нови търговски центрове, само в София до една година врати трябва да отворят три нови мола, които ще предложат на пазара 122 хил. кв.метра търговски площи. Това са София ринг мол до "Икеа“, "Мега мол“ и "Плаза Уест“, които са в столичния квартал „Люлин“.

Врати вече отвори замразеният преди година бургаски мол „Странд“ и така морският град излезе на първо място в страната по кв. метри търговска площ на 1000 жители, посочва „Фортън“.

Очаква се врати да отвори и завършеният преди години мол в Плевен.

Големите международните търговски вериги продължават да откриват нови магазини, като освен в моловете търсенето е насочено и към търговските улици. През есента на столичния булевард "Витоша“ магазин ще отвори H&M.

Индустриални площи

Слаба надежда дава пазарът на индустриални площи. През второто тримесечие на годината беше откриването на фармацевтичен завод на "Софарма“ и първата копка на индустриалната зона край Божурище с началото на проекта на германската компания BHTC.

Съвременните индустриални и логистични площи в София и Софийска област са се увеличили едва с 3.85% до 764 хил. кв.м във второто тримесечие на 2013 г. Още около 36 хил. кв.м са в процес на изграждане.

"Потенциалът за ръст в сектора не е променен“ коментира Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи“ във "Фортън“. Според него преди да има подобрение на бизнес доверието и ръст на чуждите инвестиции, компаниите ще останат предпазливи в инвестициите си в нови производствени мощности.

Незаетите площи продължиха да спадат и в края на първото шестмесечие са 3.24% от всички. Наемните нива също се запазиха без промяна и модерни и нови складове в София биха се отдали за 3.5 евро/кв.м.

"Виждаме сигнали, че ниското равнище на незаетите площи и стабилните наемни нива окуражават някои компании да започнат да строят със собствен капитал. Ако това се случи, ще контрастира рязко на изявената към момента тенденция предприемачите да изчакват появата на наематели или купувачи, преди да започнат строителство“, коментира Владимир Гюрджиев.

Споделяне

Още от Имоти