Занаятчийската камара настоява да се намалят патентите

Националната занаятчийска камара настоява да се намалят патентните данъци през 2004 г., съобщи председателят на камарата Рангел Чолаков. Декларация с тези искания ще бъде изпратена до председателя на парламента Огнян Герджиков, президента Георги Първанов, премиера Симеон Сакскобургготски и председателите на парламентарните групи в Народното събрание.

В декларацията, приета от настоятелството на занаятчийската камара, се заявява, че финансовият министър Милен Велчев не е изпълнил обещанията си да намали патентните данъци. Занаятчиите твърдят, че понижаването с 4% на данък печалба от 2004 г. и непроменените ставки на патентите поставят в неравноправно положение пазарните субекти, регистрирани по корпоративния закони по закона за облагане доходите на физическите лица, което противоречи на конституцията. Според занаятчиите размерите на патента не са съобразени с доходите на занаятчиите както по райони, така и по дейности и са се превърнали в непосилна данъчна тежест за тях.

В декларацията се казва още, че ако исканията за намаляване на патентните данъци не бъдат одобрени, ще се премине към организиране на общ национален протест и ще се търси съдействието на сродни организации. Камарата ще подкрепи протеста на синдикатите срещу бюджет 2004 в четвъртък пред парламента.

Споделяне

Още от Бизнес