Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Западът срещу Москва и Пекин: Санкции или преговори с Пхенян

Добри варианти няма: санкциите имат ограничено въздействие, връщането към дипломацията не предлага особени перспективи

4 коментара
Западът срещу Москва и Пекин: Санкции или преговори с Пхенян

Поредното заседание на Съвета за сигурност на ООН, посветено на севернокорейската ядрена заплаха, в понеделник вечер очерта ясно различията между Запада, Южна Корея и Япония, от една страна, и Москва и Пекин, от друга за възможните решения на кризата – нови санкции срещу режима в Пхенян или опит отново да се преговаря с него.

В неделя Северна Корея извърши опит с, както твърди тя, водородна бомба. Експлозията бе с мощност 50 килотона - пет пъти по-голяма отколкото при предишния севернокорейски ядрен опит. Същевременно се засилват съмненията, че е възможно Северна Корея вече да е в състояние да постави ядрена бойна глава на междуконтинентална балистична ракета, в чийто обсег са Съединените щати.

За това говори и новината, разпространена от южнокорейското издание "Ейша бизнес дейли", според която е забелязано, че Северна Корея транспортира, междуконтинентална балистична ракета към западното си крайбрежие. Изданието се позова на неназован разузнавателен източник. Транспортирането на ракетата е започнало в понеделник и се провежда през нощта с цел избягване на нейното следене.

Този пореден ракетен опит може да е замислен да съвпадне с годишнината от основаването на КНДР от Ким Ир-сен - дядото на сегашния лидер Ким Чен-ун, отбелязва „Ню Йорк таймс“.

Пхенян: Готвим още "подаръци" за САЩ

Броени дни след най-мощния си досега ядрен опит, един от топ дипломатите на Северна Корея каза днес, че страната му е готова да изпрати "още подаръчни пакети" на САЩ, предаде Ройтерс.

"Горд съм да кажа, че само преди два дни КНДР успешно извърши опит с водородна бомба, предназначена за междуконтинентална балистична ракета, съгласно плана си за създаване на стратегически ядрени сили", каза посланикът на Пхенян към мисията на ООН в Женева Хан Те-сон пред Конференцията на ООН по разоръжаването.

Още

Дебатите в Съвета за сигурност

"До всеобхватно решение на ядрените и други проблеми, засягащи Корейския полуостров, може да се стигне само чрез политически и дипломатически канали, включително като се използват усилията за посредничество на генералния секретар на ООН", каза пред Съвета за сигурност постоянният представител на Русия в световната организация Василий Небензя. "Заплахата противопоставянето да премине в гореща фаза е безпрецедентно висока", предупреди той.

"Китай винаги се е обявявал за мирно решение на севернокорейския проблем. Пекин никога няма да допусне военни действия на Корейския полуостров", каза китайският постоянен представител Лю Цзеи. Той призова за съвместни действия за решаване на проблема и отбеляза, че смята за практична и осъществима съвместната инициатива на Китай и Русия, предложена на 4 юли. Двете страни предложиха КНДР да замрази ракетните и ядрени изпитания, а САЩ и Южна Корея да замразят съвместните си военни учения. Планът на Москва и Пекин предвижда чрез инициативата за двойно замразяване да се постигне напредък в политическия процес.

"Призоваваме Северна Корея да престане да предприема неправилни действия, да влошаващи ситуацията и неотговарящи на нейните собствени интереси и да се върне към решаването на проблема чрез диалог", добави Лю Цзеи, цитиран от Ройтерс.

Постоянната представителка на САЩ в ООН Ники Хейли отхвърли категорично руско-китайското предложение. Тя заяви, че САЩ планират да внесат тази седмица нова резолюция за Северна Корея и искат тя да бъде гласувана от Съвета за сигурност следващата седмица.

Американската представителка призова Съвета да наложи възможно най-строги санкции, за да разубеди Северна Корея от предприемането на други стъпки по ядрената си програма.
Тази седмица САЩ ще водят преговори по резолюцията с новия, осми поред пакет санкции срещу Пхенян, заяви Хейли.

Британският постоянен представител в ООН Матю Райкрофт повтори предложението си Съветът да насочи санкции срещу работещите в чужбина севернокорейци, които изпращат пари на режима, предаде ДПА. Според Райкрофт Съветът за сигурност трябва да гарантира, че сегашните му санкции срещу режима ще бъдат приложени бързо, както и "да ограничи още неетичната експлоатация на севернокорейски работници в чужбина".

Над 50 000 севернокорейци работят в чужбина. Те носят между 1,2 милиарда и 2,3 милиарда долара годишно на режима в КНДР, според оценки на ООН. Повечето от тях работят в Китай и Русия, според доклад за човешките права.

Най-строгите санкции срещу Северна Корея досега бяха наложени само преди седмици. Те включват пълна забрана на износа на въглища и желязо и спират продажбата на севернокорейска оловна руда и морски храни. Освен това ООН наложи забрани за пътуване и замразяване на активите на компании и частни лица.

Очакваше се тези санкции да навредят сериозно на икономиката на КНДР и да намалят годишните постъпления с една трета. По-малко от месец след приемането на резолюцията севернокорейският режим изстреля четири ракети за една седмица, три от които паднаха в Японско море, а четвъртата прелетя над японския остров Хокайдо.

Путин: Военната истерия около Северна Корея не води доникъде, трябва диалог

Разпалването на военна истерия около Северна Корея "е път, който не води никъде" и "може да доведе до глобална, планетарна катастрофа с огромен брой човешки жертви". Това заяви след лидерския форум на БРИКС в китайския град Сямън президентът на Русия Владимир Путин в отговор на въпрос на ТАСС.

"Не съществува никакъв друг път освен дипломатическия начин за решаване на севернокорейския ядрен проблем", подчерта руският лидер. Използването на санкции в случая вече е безполезно и неефикасно, заяви той.

По думите му, никакви санкции няма да убедят Северна Корея да се откаже от курса си създаване на оръжие за масово унищожение. Севернокорейците "трева ще ядат, но няма да се откажат от (ядрената си) програма, ако не усещат сигурност", добави той.

"А какво ще гарантира сигурността? Възстановяване на международното право. Трябва да се насочат нещата към диалог между всички заинтересовани страни", каза Путин.

"Най-малкото нелепо" е според него Русия да бъде включвана в санкционен списък наред с КНДР и същевременно към Москва да се отправят молби "да подпомогне санкционните упражнения срещу Северна Корея". "Това го правят хора, които бъркат Австрия с Австралия", отбеляза той.

Путин твърди, че Русия има "почти нулев стокообмен" с КНДР, на която доставя например едва 40 хил. тона петрол за тримесечие, а общият ѝ износ за други страни е 400 милиона тона. Севернокорейските работници в Русия също са само 30 хил. души. "Също е все едно нула", констатира Путин.

Меркел и Тръмп се за нови санкции

Германският канцлер Ангела Меркел и американският президент Доналд Тръмп се обявиха за налагане на нови санкции на Северна Корея. Те "са на едно мнение, че международната общност трябва да засили още повече натиска върху севернокорейския режим и Съветът за сигурност на ООН да приеме бързо нови, по-строги (наказателни мерки)", каза Щефен Зайберт, говорителят на германския канцлер, в комюнике, публикувано след телефонен разговор между двамата лидери тази вечер.

Меркел е заявила, че ще лобира пред останалите европейски страни за засилване на санкциите срещу Северна Корея, за да бъде разубедена затворената комунистическа държава да продължи да нарушава международното право.

"Целта остава... да бъде намерено мирно решение на конфликта", се подчертава в краткото комюнике.

Ограничения върху доставките на горива

САЩ предупреждават, че Северна Корея "си проси война", и настояват Китай и другите членове на Съвета за сигурност на ООН да спрат доставките на петрол и други горива за КНДР, пише в. "Ню Йорк таймс".

Според вестника, съвсем не е ясно, че Китай ще е готов да приеме идеята за спиране на доставките на горива за КНДР, което е доста агресивна стъпка. Около 90 процента от търговията на Северна Корея и почти целият ѝ внос на енергийни доставки идват от Китай. Китай, който засилва търговията си със Северна Корея през последните 12 месеца, отдавна се страхува, че спиране на петролните доставки може да доведе до падане на режима в Пхенян.

Според Пекин това само би поканило Южна Корея да установи контрол върху Севера и би поставило американски съюзник на китайската граница, отбелязва американското издание.

Решението на САЩ да настояват в ООН за нови санкции срещу Северна Корея идва въпреки все по-острите предупреждения на Белия дом, че активно обмисля военни варианти, ако Пхенян заплашва Америка или договорните ѝ съюзници в региона, коментира британският в. "Файненшъл таймс".

Въпреки дрънкането на оръжие решението на САЩ да се обърнат към ООН свидетелства за ограничените възможности на американския президент Доналд Тръмп в момент, когато той обмисля как да отговори на нарастващия политически натиск у дома за предприемане на по-решителни действия. Освен военни планове САЩ разработват и нови едностранни санкции. Очаква се основните мишени да бъдат китайски банки и други компании, които имат бизнес във или със Северна Корея, посочва "Файненшъл таймс".

Връщането към дипломацията също не предлага особени перспективи

Всички страни в севернокорейската криза са съгласни, че няма добри варианти. Санкциите имат ограничено въздействие, освен ако не бъде наложено петролно ембарго - в такъв случай КНДР ще затъне в хаос, а Китай е против подобно развитие. Евентуално военно нападение вероятно ще доведе до ответни действия и значителни жертви, много по-големи от тези в Хирошима.

Третата възможност - връщане към дипломацията - също не предлага особени перспективи. Северна Корея отхвърли предложение за преговори с южнокорейския външен министър, а на форума на Асоциацията на страните от Югоизточна Азия (АСЕАН) в Манила в началото на миналия месец нямаше среща между ръководителите на американската и севернокорейската дипломация, пише британският в. "Гардиън".

Има опасност преговорите при сегашната ситуация да бъдат сметнати за награда за множеството нарушения на договора за неразпространение на ядрените оръжия. Много американски дипломати са на мнение, че миналите преговори не само са се провалили, но са били използвани като прикритие или дори са предоставили стимул на КНДР да изгражда своя ядрен арсенал.

Шестстранните преговори между Северна Корея, Китай, САЩ, Япония, Русия и Южна Корея бяха започнати от бившия американски президент Джордж У. Буш през 2003 г. и от тях се проведоха шест кръга, но според цитираните американски дипломати преговорите не са постигнали правилната комбинация от награди и наказания, които да убедят Пхенян да спре ядрената си програма.

Единствената алтернатива е да се приеме, че Северна Корея ще има ядрени оръжия и балистични ракети, но да се ограничи тяхната стратегическа полза, изтъква изданието.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате. 1. анита хегерланд
  #4

  Северна Корея трябва да се включи в международни преговори. Правилото: "ако те изключат стани агресивен", в пълна сила обяснява поведението на корейския лидер. Той трябва да бъде изслушан.

 2. Pilgrim
  #3

  ...или Конфедерацията на американският Юг както напр. направиха англичаните- интереса клати феса.

 3. Pilgrim
  #2

  Вече писах за котката и булдога.Работата ще се оправи ако САЩ върнат китайският остров Тайван на Китай, Сиев.корея се обединят със Южна нещо като Германиите чрез свободни избори под наблюдението на руснаци,американци и китайци- в Сев.корея няма руски или китайски бази и присъствие.Японците да си траят защото корейците още помнят геноцидите,изнасилванията и робският труд от края на 19 и до 1945г.Това поведение на НДРК е явно дирижирано от Китай и Русия и изход със заплахи няма.Впрочем американците

 4. Коментарът е изтрит в 01:14 на 8 януари 2024 от автора.
  #1

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.