Западните държави бойкотираха споразумението на ООН за регулиране на интернет

САЩ, Великобритания и Канада отказаха да ратифицират днес новото споразумение на ООН за регулиране на телекомуникациите, което цели да промени изцяло начина, по който се управлява и развива интернет, предаде ДПА, цитирана от БТА.

Международният съюз за телекомуникации на ООН се надяваше на единодушие, за да бъде осъвременено датиращото отпреди 24 години споразумение за комуникациите, сключено когато световната мрежа беше още в начален стадий.

Дванадесетдневната конференция в Дубай обаче приключи с неприязън, като западните страни и най-вече САЩ се противопоставиха на искането на Русия, Китай и някои развиващи се страни за по-равноправно управление на интернет.

Едно от възраженията на САЩ е, че новото споразумение дава твърде много правомощия на правителствата да цензурират словото в интернет под маскировката на разпоредби в защита на потребителите от вредни явления в мрежата като спам, например.

Според ДПА, представителите на поне още десетина страни също са отказали да подпишат документа, а Франс прес посочва, че неподписалите го държави са 55.

Въпреки съпротивата, подпис под споразумението положиха 89 страни, членуващи в съюза.

Председателят на Световната конференция за международни телекомуникации Мохамед ал Ганим им благодари, отбеляза АФП.

Споделяне

Още от Свят