Записването на президентшата като зам.-ръководител на делегацията в Катовице било техническа грешка

Десислава Радева

От президентството отрекоха съпругата на държавния глава Румен Радев да е била зам.-председател на българската делегация на конференцията на ООН за изменението на климата в Катовице, Полша, и обясниха записването ѝ като такава с техническа грешка. За грешката била дадена информация още на 6 ноември, съобщиха от пресслужбата на президентството, но не стана ясно кого са уведомили за гафа.

В сряда вечерта шоуменът Слави Трифонов показа документ, според които Радев е водач на делегацията, а съпругата му – заместник-ръководител. В същия документ тя е била представена като "съпруга на президента на Република България", въпреки че според българското законодателство няма "първа дама".

"Деси Радева какъв експерт по екология е, че да е предложена за заместник-водач на нашата делегация? Може би отговаря за чистотата на въздуха в къщата на президента, като редовно отваря прозореца, за да се проветри и забърсва фините прахови частици от генералската униформа на президента“, каза Трифонов, като подчерта, че дори министърът на околната среда и водите Нено Димов е бил записан под Радева в делегацията.

Ден по-късно от екипа на Радев отрекоха информацията, че Десислава Радева е имала подобна позиция в делегацията. Оттам признаха, че във въпросния документ съпругата на президента е била записана като заместник-ръководител, но твърдят, че това е било техническа грешка и самите те са съобщили за нея още на 6 ноември. От пресслужбата на държавния глава казват още, че от решението на Министерския съвет от 14 ноември т. г. за състава на делегацията ясно се вижда, че Радева няма никаква роля в нея.

"Никакви държавни средства не са били похарчени за съпругата на президента при пътуването на българската делегация до Катовице“, пише още в отговора на президентството.

Конференцията се проведе в началото на седмицата и на нея Румен Радев представи българската позиция. Там той призова Европа да не пречи на руските доставки на газ за България и за самия Европейски съюз.

Споделяне

Още по темата

Още от България