Заплаха от вегетарианство тегне над света заради недостига на вода и храна

Заплаха от вегетарианство тегне над света заради недостига на вода и храна

Недостигът на вода влияе на производството на храни и може да има драстично въздействие върху хранителните навици на нарастващото население на планетата. През 2050 г., когато се очаква населението на Земята да достигне 9 милиарда души, водата няма да е достатъчна за производството на необходимите количества храна и човечеството може да бъде принудено да мине почти изцяло на вегетарианска диета, пише в. "Гардиън".

Сега хората получават 20 процента от нужните им протеини от месни продукти, но до 2050 г. този процент може да спадне до 5 заради сушите, недостига на вода и на храни.

Изданието се позовава на доклад на учени от Международния институт за водата в Стокхолм. Документът е публикуван днес, когато започва годишната конференция за водата в шведката столица. Там ще се съберат 2500 политици, представители на агенции на ООН, нанеправителствени групи, учени от 120 страни. Те ще обсъждат проблемите пред водоснабдяването на планетата.

В доклада шведските специалисти посочват, че преминаването на вегетарианска диета ще доведе до спестяване на вода, защото вегетарианското меню изисква използването на пет до десет пъти по-малко вода от производството на богатата на протеини храна от животински произход.

Недостигът на вода се усеща осезаемо тази година заради сушите в САЩ и в Русия.

Предупрежденията на учените идват в момент, когато неправителствената организация Оксфам и агенции на ООН предупреждават, че може да има втора глобална криза с храните.

Цените на основни хранителни суровини като царевицата и пшеницата нараснаха с близо 50 процента на международните пазари от юни насам, което е породено от сушата в САЩ и Русия и от слабите мусонни дъждове в Азия. Над 18 милиона души вече са изправени пред сериозни проблеми с недостига на храни в района на Сахел в Африка.

Според Оксфам недостигът на храна и покачването на цените на хранителните продукти ще има опустошаващо влияние върху развиващите се страни, които разчитат много на внос на храна, в това число и в части на Латинска Америка, Северна Африка и Близкия изток.

Недостигът на храни през 2008 г. стана повод за бунтове в 28 държави по света, припомня в. "Гардиън".

Приемането на вегетарианското е само един от начините за разрешаване на проблемите, породени от недостига на вода и недостига на храни. Експертите от Швеция препоръчват да се изхвърлят по-малко храни и да се повиши търговията между страните, страдащи от хранителен дефицит, и страните, задушавани от хранителен излишък.

Девет милиона души по света вече гладуват, а 2 милиарда страдат от недохранване, посочват учените. Те подчертава, че колкото и парадоксално да изглежда, три тенденции бележат нарастване по света - недохранването, изхвърлянето на храна и преяждането.

По БТА.

Споделяне

Още от Свят