Заплати за "Напоителни системи" стояли половин година в банка

Заплати за шест месеца на около 2400 служители от държавното дружество "Напоителни системи", вместо да бъдат изплащани, са стояли на банкова сметка, като тепърва се уточнява дали това е правено от директорите на регионалните звена за лична облага, или за да се осигури още финансов ресурс на фирмата. Това съобщи пред журналисти министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов в петък.

Около 950 хил. лв. за трудови възнаграждения са чакали висока лихва, но след смяна на ръководството на дружеството и на агенцията по напояване и хидромелиорация те вече са платени на служителите, каза агроминистърът.

В момента в дружеството се прави проверка и за средствата, които са изразходвани от дружеството за договореното от предишното ръководство на Министерството на земеделието и храните безплатно поливане за земеделските стопани, като от това са се възползвали най-вече собственици на оризища и зеленчукови градини.

"Не е ясно колко са поливаните площи, но се дължат немалки суми за т.нар безплатно поливане за оризища и др. градини. Дано поне да са наистина поливали", каза Найденов.

Проверява се също така дали са почиствани речните корита и изграждани защитни диги, което също е сред задълженията на дружеството, но по-голямата част от техниката, с която трябва да се прави това, е била изтеглена от фирмата, допълни министърът.

Споделяне

Още по темата

Още от България