Започна изготвянето на критерии за фонд "ин витро"

Работна група, създадена със заповед на здравния министър, вече се занимава с изработването на Национална програма по репродуктивно здраве, съобщиха от здравното министерство във вторник. Документът предвижда да се открие център "Фонд за асистирана репродукция", за дейността на който правителството осигури в края на 2008 г. 10 млн. лв.

Групата подготвя правилника за дейността на центъра, с който ще се регламентират правилата и критериите за изразходване на публичните средства, гарантиращи максимално добро качество на лечение на стерилните двойки.

В екипа участват водещи специалисти в областта на акушерството и гинекологията - проф. Богдан Налбантски, проф. Григор Горчев, доц. Милко Сираков, експерти от Българската асоциация по стерилитет и репродуктивно здраве - д-р Явор Владимиров и д-р Георги Николов, представители на неправителствени организации - Анна Зашева от сдружение "Зачатие" и Радина Велчева от фондация "Искам бебе", както и специалисти от Министерството на здравеопазването.

Преди празниците парите за "ин витро" оплождане се превърнаха в ябълката на раздора между коалиционните партньори БСП и НДСВ. Царистите настояваха фондът, който ще управлява парите, да е независим, а от БСП – да е към здравното министерство. В крайна сметка левицата надделя и министърът обеща веднага след празниците да започне решаването на въпроса.

Споделяне

Още от България