Започна плащането на местните данъци и такси в столицата

Започна плащането на местните данъци и такси в столицата

Хората с имущество в София, вече могат да плащат местните си данъци и такси за 2019 г., съобщиха от дирекция "Общински приходи" на Столична община.

Ако хората, покрият цялата сума по данък сгради, както и по данъка за автомобил до края на април, ползват 5% отстъпка, припомниха от общината.

Данъците и таксите може да се плащат и на части.

За данък сгради първата вноска се дължи до 1 юли, а втората се плаща до 31 октомври.

Такса смет може да се плати на четири вноски - до 30 април, до 1 юли, до 30 септември и до 2 декември.

Плащането може да се извършва във всеки от 22-та данъчни отдела на Столична община, независимо от адреса на имота или на задълженото лице. Всички каси разполагат и с ПОС устройства за плащане с дебитни или кредитни карти. Друга възможност е по банков път, други финансови институции или през интернет страницата на Столична община.

През тази година по-висок данък сгради ще има само за недвижими имоти в парк "Витоша" и в курортните зони Банкя и Панчарево, които не са основни жилища за собствениците. Изменението беше въведено с промени в Закона за местните данъци и такси, гласувани от парламента.

По-високи трябва да са и данъците за по-старите коли, а за по-новите - да намалеят.

190 000 са данъчните партиди в Столична община, за които ще бъдат изпратени съобщения за дължимите данъци и такси след 20 февруари 2019 г. Хората, които са се отказали от хартиени съобщения и са предоставили имейл, ще получат информация за местните си данъци и такси на електронната си поща след същата дата. Справки могат да се правят и през интернет страницата на общината, ако собственикът има ПИН код, издаден от местната администрация, или ПИК от НАП.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес